Jednoduché nekynuté podmáslové vdolky: Jsou neuvěřitelně vláčné, nadýchané jako peříčko a chutnají naprosto božsky
13. 11. 2023 Vaření
Jedním z oblíbených tradičních sladkých jídel jsou vdolky. Někdy může odradit příprava kynutého těsta. Když si chcete usnadnit práci, vyzkoušejte jednoduché nekynuté podmáslové vdolky. Jsou velmi rychlé na přípravu a chutnají úplně stejně.
Kde se vzaly vdolky
Když jsou vdolky ve školní kuchyni, vzbuzují ve většině dětí obrovské nadšení. Vdolky patří mezi velmi oblíbené sladké jídlo. Sice je považováno za staročeské, vdolky se pekly při posvícení a dostaly se i do říkanek a pohádek, ale původ jídla sahá mnohem dál. Pravděpodobně jde o pokrm, který do našich kuchyní docestoval nejspíš z Německa či Rakouska. Ostatně vdolkům se u nás říká bavorské.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou vdolky
Asi se shodneme, že vdolky do naší kuchyně patří, otázkou je, co si pod nimi představíme. Na Moravě se totiž jako vdolky označují koláčky s dvojí náplní (dvojctihodné). V Čechách jde o nadýchané smažené placky. Chutí připomínají koblihy. Obě varianty se většinou připravují z kynutého těsta. Původně se tyto vdolky pekly nasucho na plotýnce kamen. A kdysi se vdolky také smažily na speciální pánvi s hlubšími prohlubněmi, které se říkalo vdolkovník.
Co potřebujete vědět při přípravě vdolků
Tradičně se připravovaly vdolky z kynutého těsta. Připravují se z droždí, ale i s kypřicím práškem. Když pospícháme, můžeme zvolit rychlejší postup. Hrníčkový a nekynutý právě tak, jak ho najdete v receptu níže.
Když připravujeme vdolky, je třeba udělat tenčí placky, aby místo nich nevznikly naducané koblihy. Velmi důležité je také to, abychom vdolky smažili ve velmi vysoké vrstvě tuku. Musí v něm plavat. Jako tuk se využívalo sádlo, můžeme sáhnout po řepkovém oleji, případně po přepuštěném másle (ghí).
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit jednoduché nekynuté podmáslové vdolky
Na nekynuté podmáslové vdolky si připravte: 2 hrnky hladké mouky, ½ hrnku podmáslí, 1 vejce, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce oleje, 1 lžíci rumu, ½ lžičky jedlé sody, 2 špetky soli, olej na smažení, povidla nebo marmeláda a zakysanou smetanu.
Jak na to? Do mísy dejte podmáslí, olej, rum a rozklepnuté vejce a vše vyšlehejte metličkou. Přisypte mouku, cukry, sodu, sůl a zpracujte hladké těsto, asi jako na langoše. Pokud se bude těsto lepit, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
Připravte si vál, posypejte ho trochou mouky a lžicí odebírejte přibližně stejné kousky. Vytvořte plochá kolečka.
Do vyšší pánve nalijte vyšší vrstvu oleje, rozehřejte ji a kolečka smažte z obou stran dozlatova. Usmažené vdolky odkládejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Po lehkém vychladnutí naneste oblíbenou marmeládu a přidejte kopeček hustší smetany.
Náš tip: Pokud byste rádi přece jen vyzkoušeli klasické vdolky, připravte si ty kynuté podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Vdolky můžete nakypřit droždím i práškem do pečiva. Vybrali jsme oblíbené recepty