Turecké manti: Miniaturní taštičky z tenkého těsta se plní masem i bramborami, orientální šmrnc jim dá speciální omáčka
15. 11. 2023 Vaření
Na první pohled vypadají jako ravioli, s nimiž je spojují i podobné náplně. Taštičky manti jsou ale oproti nim doslova miniaturní. Říká se dokonce, že čím jsou menší, tím jsou lepší. Stejně jako italské těstoviny se podávají s rajčatovou omáčkou. Tahle ovšem voní mátou a její pikantnost příjemně zjemňuje jogurt.
Těstoviny na zahřátí
Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí představí kebab, a další pokrmy už jsou u nás poměrně neznámé. V Turecku jsou ovšem taštičky manti podobně populární jako právě kebab. Tyto malé turecké ravioli se připravují hlavně v zimě, jde totiž o vynikající sytý pokrm, který dokáže báječně zahřát hlavně díky příjemně kořeněné a lehce pikantní omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Pod čínským vlivem
Celý název těchto tureckých taštiček zní Kayseri mantısı. Pocházejí totiž z Kayseri, malé turecké provincie v Kappadokii, kde bývají i velmi kruté zimy, takže nějaké teplé jídlo na zahřátí přijde místním vhod. Oblíbené jsou však i v jiných částech Turecka a jde o pokrm typický i pro ruskou nebo afghánskou kuchyni.
Manti si však jsou hodně podobné i s taštičkami neboli knedlíčky oblíbenými v různých asijských kuchyních, jako jsou čínské jiaozi, baozi či mantou, korejské mandu, mongolské buuz a tibetské momo. A zřejmě čínskými knedlíčky byly manti inspirovány.
Mohlo by vás zajímat
Taštičky s dlouholetou tradicí
Historie manti sahá v Turecku až do středověku, přičemž se sem zřejmě dostaly po Hedvábné stezce přes Střední Asii prostřednictvím turkických a mongolských národů. Původně byly připravovány jako specialita pro místní panovníky a šlechtu. Postupem času se však dostaly i mezi obyčejné lidi a staly se nedílnou součástí turecké kuchyně. Tradice jejich přípravy se předávala z generace na generaci, čímž se udržela autentičnost receptu.
S masem i s bramborami
Manti mohou mít různé náplně, nejčastěji se plní výrazně kořeněnou masovou směsí, která může být hovězí nebo jehněčí. K masu se přidává cibule a koření jako třeba římský kmín, náplň však klidně může být i vegetariánská z brambor. Touto směsí se pak plní jednoduché nudlové těsto, které je nutné vyválet na co nejtenčí plát, aby bylo možné z něj tvořit co nejmenší knedlíčky. V Turecku se říká, že opravdu dobré manti jste připravili až tehdy, když se vám jich na dřevěnou lžíci vejde asi 40 kusů.
Mohlo by vás zajímat
Aby byly manti co nejmenší
K rozválení těsta se tradičně používá speciální váleček zvaný oklava. Klidně ale můžete použít i běžný váleček, jen je třeba těsto vyválet opravdu dotenka. Důležité je také nepoužít do knedlíčků příliš mnoho náplně, aby se daly vytvarovat co nejmenší a bylo možné je pěkně uzavřít. Tradiční způsob skládání manti není nijak složitý, ale vyžaduje trochu cviku a času, často se proto při přípravě manti sejde celá rodina a je to vlastně taková společenská událost.
Rajčatová omáčka nesmí chybět
Celý pokrm se nakonec ještě přelévá speciální rajčatovou omáčkou zjemněnou máslem a jogurtem a nakonec se vše posype mátou a hlavně speciálním kořením sumac, které je oblíbené nejen v turecké, ale třeba i v libanonské kuchyni. Koření se používá i na populární snídaňový pokrm vejce cibir a typická je pro něj výrazná červená barva a nakyslá chuť, které dodá pokrmu svěžest.
Jak na manti s bramborovou náplní
Pokud vás tyto turecké taštičky manti zaujaly, můžete je vyzkoušet podle následujícího receptu s jednoduchou bramborovou náplní. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g brambor typu C, 400 g hladké mouky, 1 vejce, 170 ml vody, 1 lžičku soli, 1 cibuli, 10 g petržele, 2 lžičky římského kmínu, 400 g jogurtu s 3,5 % tuku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku citronové šťávy, 70 g másla, 70 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, mouku na poprášení válu, mátu a sumac na ozdobu.
- Brambory oloupejte, rozkrojte na poloviny, přendejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu, snižte teplotu na střední a vařte přibližně 20 minut nebo do změknutí. Poté je slijte a nechte vychladnout.
- Mezitím připravte těsto smícháním mouky, vejce, vody a soli ve velké míse. Hněťte, dokud nevznikne pružné těsto. Těsto vypracujte do tvaru koule, přikryjte potravinovou fólií a nechte přibližně 30 minut odpočívat.
- Na náplň nakrájejte najemno cibuli a petrželku. Brambory prolisujte přes struhadlo na brambory do velké mísy. Do bramborové směsi přidejte cibuli, petrželku a kmín, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Odpočinuté těsto rozdělte na poloviny a jeden díl rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velmi tenký plát. Zbylé těsto mezitím přikryjte. Rozválené těsto nakrájejte pomocí kolečka na pizzu na malé rovnoměrné čtverečky o velikosti přibližně 3 cm. Na každý čtverec těsta dejte malé množství bramborové náplně. Manti přeložte tak, že oba protilehlé rohy přiblížíte k sobě. Poté přeložte i zbylé dva rohy ke středu, čímž vytvoříte malou pyramidu. Pro dokončení tvaru okraje pevně přitiskněte k sobě, aby se během pečení neotevřely. Hotové manti odkládejte na pomoučený povrch, aby se nedotýkaly a nelepily se k sobě.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu k varu. Manti postupně vkládejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu, přibližně 5 minut. Vyjměte je z vody pomocí děrované lžíce.
- Zatímco se manti vaří, připravte omáčky. V malé misce smíchejte jogurt s rozdrceným nebo velmi jemně nasekaným česnekem, dochuťte solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Na rajčatovou máslovou omáčku rozpusťte na pánvi máslo, přidejte rajčatový protlak, krátce orestujte (přibližně 2 minuty), a dobře promíchejte. Dochuťte solí. Manti podávejte s jogurtovou omáčkou a rajčatovou máslovou omáčkou, posypané sumakem a sušenou mátou.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Manti (food)
Kitchenstories.com: Kayseri mantısı (Turkish-style potato dumplings)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Libanonský salát fattoush: Lehký salát s vůní exotiky a bylinek je ideální lehkou letní večeří
Penne alla vodka: Těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou s vodkou, která vás neopije, ale zvýrazní všechny chutě
Jak na perfektní domácí těstoviny? Klíčový je výběr mouky a tloušťka těsta
Přečtěte si Zobrazit více
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru