Pět tipů, jak správně skladovat vlašské ořechy: Nejlepší je nechat je ve skořápce, vyloupané zmrazit, překvapivě jdou i zavařit
14. 11. 2023 Ostatní
Chcete si co nejdéle užívat krásné vůně a úžasné chuti ořechů? Základem je jejich správné skladování. Jen tak totiž nežluknou, zůstanou dlouho čerstvé a udrží si i výbornou chuť.
Jak správně skladovat ořechy
Vhodné skladování potravin je nezbytné pro to, abychom je uchovali v co nejlepší kvalitě. Na některé z potravin je třeba dávat větší pozor. Vlašské ořechy jsou plné rostlinných tuků a dalších látek, jejichž přítomnost vede k tomu, že jsou náročnější na skladování. Nevyloupané vydrží mnohem delší dobu, vyloupané je lepší co nejdříve zpracovat, zavařit nebo zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
1. Proč uchovávat vlašské ořechy ve skořápce?
Skořápka je ochranou ořechů před vnějším působením. Tím, že z ní jádra vyloupneme, začnou na něj působit další faktory, které mohou vést ke žluknutí a tvorbě plísní. Mezi tyto vlivy patří světlo, teplo, vlhkost a vzduch. Vlašské ořechy ve skořápce jsou tedy mnohem chráněnější. Základem je ale jejich dobré vyschnutí.
2. Proč skladovat ořechy vcelku?
Pokud už máme je vyloupané, je lepší ořechy nechat celé, tedy je nesekat ani nemlít. Tím, že je upravíme na menší kousky, rozvolní se oleje. Ty jsou pak vystaveny velkému množství kyslíku, což je důvod, proč ořechy rychleji žluknou a kazí se.
Mohlo by vás zajímat
3. Proč mají být ořechy ve tmě a suchu?
Mezi velmi důležité faktory patří způsob skladování. Působením vnějších vlivů se totiž i nerozlousknuté ořechy mohou kazit. Základem je skladovat ořechy ve tmě a suchu, a to nejlépe při teplotě mezi 10-20 °C. A v čem je skladovat? Výbornou možností je neprůhledná vzduchotěsná skleněná nádoba. Pokud máte vakuovačku, můžete ořechy zavakuovat.
Nevyloupané ořechy tradičně skladujeme v látkových nebo síťovaných pytlích, které jsou zavěšené u stropu. Hodí se ale také papírové bedny, případně plastové přepravky vyložené papírem.
4) Jak zavařit ořechy?
Dobře vyschlé vyloupané vlašské ořechy je také možné zavařit. Jak na to? Připravte si důkladně čisté vypařené suché sklenice a zavíčkujte je (skvělá jsou šroubovací víčka). Uzavřené sklenice dejte do hrnce na zavařování a zalijte vodou tak, aby byly do poloviny ponořené ve vodě. Sterilujte je 10 minut od bodu varu. Takto zavařené ořechy vydrží až dva roky a stále budou skvělé.
5) Jak zamrazit ořechy?
Ořechy se dají i mrazit. Lepší je vložit ořechy do mrazících sáčků. Mikrotenové se snadno protrhnou. Jak je zamrazit? Sáček naplňte vyloupanými ořechy v bezvadném stavu a vytlačte (nebo odsajte) z nich přebytečný vzduch, a pak je pevně uzavřete. Připravené sáčky dejte zamrazit. Zmražené ořechy by měly vydržet zhruba rok. Zachovají si svou chuť a nekazí se. Ořechy můžete nechat uložené v dobře uzavřené nádobě i v lednici, vydrží ale kratší dobu.
Rada navíc: Pokud by vás zajímalo, jak dlouho vydrží kešu a mandle, tak tyto ořechy se skladují snadněji. Tolik se nekazí a vydrží déle. I ony ale potřebují tmu, sucho a chladno a nejlépe vzduchotěsnou nádobu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc