Jak využít zbylé husí sádlo a kosti z pečínky? Ze sádla bude skvělá pomazánka, z kostí parádní vývar
12. 11. 2023 Vaření
Upekli jste o víkendu výbornou svatomartinskou husu a zbylo vám hodně sádla? Máme pro vás několik perfektních tipů, kam s touto vynikající kuchařskou surovinou!
Zužitkujte zbytky z husy: sádlo a kosti
Svatý Martin už odcválal, husy jsou snědeny, ale v mnoha domácnostech možná zbývají cenné suroviny. Naše babičky nevyhodily nikdy nic, ani takovou drahocennou věc, jako je sádlo z vypečené husy, anebo kosti a skelet z pečínky. Pro obojí se v kuchyni najde perfektní využití.
Připomeňme si klasické způsoby zpracování i novější zakomponování husího sádla či kostí do dalších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít husí sádlo
Husí sádlo je vysoko ceněno v kuchyni pro svou bohatou chuť a vysoký kouřový bod kolem 190 °C, což ho dělá ideálním pro pečení a smažení. Uzavřené v čisté sklenici vám vydrží v lednici až do Vánoc. A zde jsou některé pokrmy, ve kterých ho můžete skvěle využít už dřív:
- Pečené brambory: Brambory pečené v husím sádle získají krásně křupavou kůrku a bohatou chuť.
- Konfit: Pomalá úprava masa v sádle je současně osvědčenou tradiční francouzskou metodou konzervace.
- Zeleninové a bramborové gratiny: Vrstvení zeleniny nebo brambor s husím sádlem a pečení do zlatova.
- Smažení: Řízky na husím sádle získají nadpozemskou chuť i vůni!
- Slané pečení: Přidání husího sádla do těst dodá výrobkům jedinečnou chuť a křehkost. Zkuste třeba v tomto receptu nahradit olej právě husím sádlem.
- Rillettes: Husí sádlo je také skvělé pro přípravu klasických francouzských pokrmů jako jsou rillettes. Při jejich přípravě je vhodný poměr masa k sádlu obvykle asi 4:1. Tento poměr zajišťuje, že rilettes budou dostatečně šťavnaté a mastné pro správnou konzistenci, ale zároveň zůstanou převážně masové. Množství sádla můžete upravit podle osobních preferencí. Kromě základních ingrediencí jako maso, sádlo, sůl a pepř můžete do rilettes přidat mnoho dalších přísad pro zajímavější ochucení jako jsou bylinky, šalotka, česnek, ořechy nebo sušené ovoce.
- Pomazánka: Sádlo lze využít také do škvarkové nebo masové pomazánky. Dá jí mnohem silnější chuť.
Jak využít kosti a skelet z pečení
Nejlépe pro přípravu chuťově bohatého vývaru! Jak na to? Obraný skelet z pečené husy dejte do hrnce a přilijte jen tolik vody, aby byly kosti ponořeny. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu spolu se solí a kořením.
Sílu vývaru lze umocnit dalším syrovým drůbežím ořezem na polévku. S nízkými náklady koupíte třeba kuřecí nebo i kachní krky, ale použít můžete i hřbety, křídla a podobně. Po minimálně dvou hodinách pomalého tažení vznikne vývar, který může sloužit jako základ budoucí polévky a nebo ještě lépe jako stavební kámen šťávy k blížící se Štěpánské kachně, vychladlý a uložený do mrazáku si na ni bez problému počká.
Náš tip: Jak na poctivý klasický vývar se podívejte v našem videu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Husí výpek je lahůdkou, dá se využít mnoha způsoby: Přidat se může do těsta, pod dušené zelí i do skvělé pomazánky
Jak vyškvařit husí sádlo? Výsledné škvarky jsou báječnou pochoutkou
Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka
Přečtěte si Zobrazit více
Husa nebo kachna? Kterou si vybrat na přípravu slavnostního menu a jak se liší
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Jak využít zbytky masa z pečené husy: Hodí se skvěle do salátů, pomazánek, na chlebíčky i jako náplň do tortilly