Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
19. 11. 2023 Vaření
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte, stejně jako slavné americké sušenky cookies. Už jste ale slyšeli o brookies? Tento moučník v sobě spojuje to nejlepší z obou předchozích. Hutnému štavnatému čokoládovému koláči dodává sušenkou těsto na křupavosti a křehkosti a společně vytvářejí něco naprosto dokonalého.
Spojení brownie a cookies
Brookies jsou jedním z posledních hitů ve světě cukrařiny. Jsou ideálním řešením pro případ, že se nemůžete rozhodnout, zda upéct sytý čokoládový dezert brownies nebo sušenky s čokoládovými kousky. Když totiž upečete brookies, pochutnáte si na obou moučnících najednou.
Brookies si berou vydatnou čokoládovou chuť z brownies a kombinují ji s neodolatelným kouzlem cookies. Výsledkem je dezert, který má křupavý povrch, měkký střed a bohatou chuť. Kdo by spojení takových dvou ikonických pochoutek odolal?
Mohlo by vás zajímat
Novodobý moučník ovlivněný starými recepty
Oba dva dezerty, z nichž brookie vzniklo, spojuje poměrně dlouhá historie. Brownie bylo známé zřejmě již na počátku minulého století a na křehkých sušenkách doplněných o čokoládové chipsy si Američané pochutnávají již od 30. let minulého století.
Brookies se sice proslavily před pár lety, podobný moučník se spodní vrstvou brownies a vrchní křupavou vrstvou se ale peče již také nějakou dobu.
Za autorku novodobých brookies je ale považována Jovon English z Kaliforniie, která jednoho dne dostala chuť na sladké a zřejmě nevěděla přesně na co, a tak ji napadlo udělat těsto na brownies a spojit ho s tím na cookies, vše dala do košíčků a zrodily se nejen brookies, ale i společnost Milk and Brookies. Ta dnes online prodává brookies v mnoha příchutích, kromě čokoládových třeba i karamelové s arašídovým máslem nebo s rozinkami.
Jak na pravé čokoládové brookies?
Ačkoli se tyto nejslavnější brookies prodávají v košíčcích podobně jako muffiny, často se pečou i jako koláč na plech. Pokud vás tedy také láká si tento ryze americký moučník vyzkoušet, můžete se do jeho čokoládové verze pustit podle následujícího receptu. Jak na to?
Na brownies budete potřebovat: 113 g nesoleného másla, ¾ šálku polosladkých čokoládových lupínků nebo nahrubo nasekané čokolády, 100 g cukru krystal, 100 g světlého hnědého cukru, 35 g kakaového prášku, 1 lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky soli, 2 velká vejce, 65 g hladké mouky. Na sušenkové těsto si připravte: 113 g másla pokojové teploty, 100 g cukru krystal, 50 g světlého hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 velké vejce, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 160 g hladké mouky, 1 šálek polosladkých čokoládových pecek.
- Formu na pečení 22x33 cm vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Na brownies rozpusťte máslo a poté vmíchejte kakaový prášek. Vyšlehejte cukr a sůl, přidejte vejce a vanilku a dobře vyšlehejte (tajemství lesklých brownies spočívá ve velmi dobrém vyšlehání vajec a cukru). Přidejte mouku a míchejte, dokud se směs téměř nespojí, pak vmíchejte čokoládové lupínky a vše zamíchejte jen opatrně stěrkou. Těsto na rozetřete do připravené formy do tenké vrstvy a dejte stranou.
- Na sušenky šlehejte máslo a cukry 3-4 minuty, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs. Vmíchejte vanilku a vejce a ještě jednou prošlehejte. Přidejte sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva a promíchejte, dokud se vše nespojí. Přisypejte mouku a míchejte až vznikne hladké těsto. Do něj nakonec přidejte čokoládové lupínky (asi hrst si nechte na pozdější posypání). Toto těsto pak po lžících nakapejte na brownies těsto. Nemusí je úplně zakrýt, brownies těsto by mělo pod tím sušenkovým prosvítat.
- Zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut, poté odkryjte a dopékejte dalších 20 minut odkryté. Před vyjmutím z formy a krájením nechte moučník vychladnout.
Náš tip: Klasické brownie si můžete připravit podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte blondies? Místo brownies si upečte vláčný „blond“ dezert s bílou čokoládou, odlehčený kousky jahod, který chutná božsky
Crack pie: Aby máslem vonící kultovní koláč z amerického Milkbaru byl správně lepkavý a vláčný, je nutné dodržet jeden zásadní trik
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek