Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země
15. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Příprava vánočního cukroví se nekompromisně blíží a mnoho lidí už teď vymýšlí, které druhy bude letos péct. Co je ovšem nejdůležitější, je dobře zadělané těsto. Jak na to, s tím pro web Toprecepty.cz poradila cukrářka Michaela Landová, známá porotkyně pořadu Peče celá země.
Vyvarujte se chyb
Jak porotkyně oblíbené show Peče celá země a lektorka kurzů o pečení upozornila nejdříve na svém instagramu, advent se blíží a s ním i pečení cukroví, které začíná samozřejmě přípravou a zaděláním těsta. Cukrářka zároveň přidala několik rad, jak si pohlídat, aby vaše těsta byla bez chyby.
Mohlo by vás zajímat
Důležitá příprava ořechů
„Všichni to určitě znáte, ale i tak doporučuji: mouku, moučkový cukr a kakao prosijte přes sítko. Do těsta přidejte špetku soli, případně více dle receptu,“ připomněla Landová. „Ořechy použijte strouhané, nikoliv mixované. Mixováním se z ořechů uvolňuje tuk a jsou pak mastné, což může v některých receptech působit problémy,“ vysvětlila porotkyně Peče celá země webu Toprecepty.cz.
Upozornila také na další důležitou věc, kterou je konzistence másla. „Použít jen lehce povolené, aby drželo tvar a nebylo příliš teplé,“ doporučuje autorka dvou „sladkých kuchařek“. „Hotová těsta nechte několik hodin odležet, ideálně přes noc, bude se s nimi lépe pracovat,“ dodala.
Používejte zdravý rozum
Michaela Landová sdělila, že už roky zadělává těsto v robotu. „Je to rychlé a hlavně menší riziko, že si těsto dlouhým hnětením takzvaně spařím,“ vysvětluje s tím, že ručně to jde samozřejmě také.
Cukrářka také upozornila, že všechny rady platí pro většinu těst na cukroví, ale samozřejmě ne na všechny. „Držte se receptů a zdravého rozumu. A hlavně si pečení užijte,“ vzkazuje.
Extra tip: Připravte si podle našeho video receptu třeba linecké košíčky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nastrouhat mandle? Pomůže vám struhadlo, kuchyňský robot nebo sekáček
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Staročeské perníčky: Potřebují med ve správné konzistenci, voňavé koření a dostatek času na odležení, aby byly vláčné
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Retro cukroví: Sandokanovy oči, ledovky i burizonové hromádky byly kdysi velkými hity. Připravují se s úspěchem i dnes