Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země
15. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Příprava vánočního cukroví se nekompromisně blíží a mnoho lidí už teď vymýšlí, které druhy bude letos péct. Co je ovšem nejdůležitější, je dobře zadělané těsto. Jak na to, s tím pro web Toprecepty.cz poradila cukrářka Michaela Landová, známá porotkyně pořadu Peče celá země.
Vyvarujte se chyb
Jak porotkyně oblíbené show Peče celá země a lektorka kurzů o pečení upozornila nejdříve na svém instagramu, advent se blíží a s ním i pečení cukroví, které začíná samozřejmě přípravou a zaděláním těsta. Cukrářka zároveň přidala několik rad, jak si pohlídat, aby vaše těsta byla bez chyby.
Mohlo by vás zajímat
Důležitá příprava ořechů
„Všichni to určitě znáte, ale i tak doporučuji: mouku, moučkový cukr a kakao prosijte přes sítko. Do těsta přidejte špetku soli, případně více dle receptu,“ připomněla Landová. „Ořechy použijte strouhané, nikoliv mixované. Mixováním se z ořechů uvolňuje tuk a jsou pak mastné, což může v některých receptech působit problémy,“ vysvětlila porotkyně Peče celá země webu Toprecepty.cz.
Upozornila také na další důležitou věc, kterou je konzistence másla. „Použít jen lehce povolené, aby drželo tvar a nebylo příliš teplé,“ doporučuje autorka dvou „sladkých kuchařek“. „Hotová těsta nechte několik hodin odležet, ideálně přes noc, bude se s nimi lépe pracovat,“ dodala.
Používejte zdravý rozum
Michaela Landová sdělila, že už roky zadělává těsto v robotu. „Je to rychlé a hlavně menší riziko, že si těsto dlouhým hnětením takzvaně spařím,“ vysvětluje s tím, že ručně to jde samozřejmě také.
Cukrářka také upozornila, že všechny rady platí pro většinu těst na cukroví, ale samozřejmě ne na všechny. „Držte se receptů a zdravého rozumu. A hlavně si pečení užijte,“ vzkazuje.
Extra tip: Připravte si podle našeho video receptu třeba linecké košíčky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Retro cukroví: Sandokanovy oči, ledovky i burizonové hromádky byly kdysi velkými hity. Připravují se s úspěchem i dnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Staročeské perníčky: Potřebují med ve správné konzistenci, voňavé koření a dostatek času na odležení, aby byly vláčné