Melta nejen ke snídani: Zdravá náhražka kávy se nemusí sladit, nejlépe chutná tradičně připravená a hotová je za chvíli
17. 11. 2023 Vaření
Málokterý nápoj je takovým spouštěčem vzpomínek jako melta. Voní dětstvím a prázdninami u babičky. Melta je výborná nejen ke snídani. Připravte si ji černou nebo s mlékem jako bílou kávu. Teď v chladných měsících krásně zahřeje.
Co je melta
Také vaši rodiče nebo prarodiče připravovali doma meltu? Také vonělo kuchyní typické aroma a babička s dědou popíjeli po ránu i během dne černou nebo bílou tekutinu a lámali si do ní rohlík, vánočku nebo chleba?
Melta je mletá pražená cereální směs, která se už dlouho používá jako varianta kávy. Jde o směs sušeného kořene čekanky (říkalo se jí cikorka), dále pražené cukrové řepy a obilovin (žita a ječmene).
Melta se obvykle pije černá, může se ale dolít mlékem a máme bílou kávu. Dříve byla melta považována za náhradu kávy, dnes ji pijeme jako její zdravější alternativu, protože je bez kofeinu. A to je důvod, proč si tento nápoj mohou v libovolném množství dávat úplně všichni.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala melta
Na začátku byl sušený nebo pražený kořen čekanky, který se popíjel pod názvem cikorka. Začátkem 19. století vznikla v Mochtíně u Klatov první výrobna cikorky v Čechách. Kávoviny tu vznikaly až do roku 1948. Potřeba kávových náhražek stoupala v meziválečném období. Melta se začala vyrábět ve 40. letech 20. století v Pardubicích v továrně na cikorku a cereální kávu.
Melta se dlouho prodávala nasypaná v pytlíku. Byla určená k vaření a následnému louhování. Později se přidal prodej malých sáčků v krabičce (jako je tomu u čajů) určených ke snadnému použití na jednu porci. A nakonec se na trhu objevila i instantní podoba "kávy", která má ovšem mírně odlišnou chuť.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak připravit meltu
Na přípravu klasické melty potřebujete: 1 litr vroucí vody, 4 lžíce melty. Jak na to: V hrnci nechte přijít k varu vodu a do vroucí vody nasypte čtyři rovné polévkové lžíce melty. Krátce vše povařte, pak sundejte z plotny a nechte tři minuty stát. Nakonec nápoj přeceďte a sedlinu vyhoďte.
Meltu můžete pít teplou i studenou a třeba do ní přidat trochu mléka. Melta je díky obsaženému inulinu (rozpustná vláknina) z čekanky trochu sladká a není třeba ji příliš doslazovat.
Kromě klasické plotny můžeme nápoj přichystat i v kávovaru na přípravu překapávané kávy (stejný postup jako u kávy), i v moka konvičce.
Náš tip: K meltě si můžete upéct třeba i bábovku se zakysanou smetanou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
16 receptů, do kterých využijeme méně oblíbená masa: Zamilujete si je?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12