Čertova omáčka s rýží: Pikantnímu jídlu dodají ostrý říz feferonky a kvalitní uzenina je zárukou dokonale vyvážené chuti
20. 11. 2023 Vaření
Nestíháte a potřebujete připravit rychlý oběd? Čertova omáčka s rýží je dobrý tip. Blesková pikantní omáčka s uzeninou není nijak drahá a vychutnají si ji hlavně milovníci ostřejších chutí.
Bleskový oběd
Občas potřebujeme přichystat jídlo velmi rychle. Pokud nemáme předem žádný plán, hodí se rychlovka z toho, co máme v lednici. Ne vždy musí být v pokrmu maso. Některá jídla jsou čistě zeleninová, do jiných můžeme přidat pro někoho méněcenný pokrm, a to uzeninu.
Mohlo by vás zajímat
Kvalitní uzeniny
V tomto případě se velmi hodí uzeniny. Uzeniny nemusí být vždy symbolem méně kvalitního produktu. Při sledování etiket zjistíme, že některé mají velký obsah masa, a ani neobsahují zbytečně mnoho přídavných látek.
Když půjdeme nakoupit, na co se tedy zaměřit? Uzeniny by měly obsahovat přes 80 % masa, méně než 2,5 % soli, měly by být bez zbytečných přídavných látek, bez dusitanů, zároveň je dobré, když jsou vyrobeny podle tradičních receptur.
Aby se uzenině mohlo říkat špekáček, musí být, kromě jiného, podíl masa alespoň 40 % a obsah tuku maximálně 45 %. Doma je vhodné také uzeniny dobře skladovat.
Čertova omáčka
Čertova omáčka obsahuje česnek, feferonky, ostrý kečup a hořčici. Chuť jí dodává pořádná dávka cibule. Do čertovy omáčky se také používá červené víno, které jí poskytuje typické aroma a barvu. I tím se liší od podobných pikantních omáček.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Čertova omáčka s rýží
Na přípravu čertovy omáčky s rýží budete potřebovat: 4 špekáčky, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 2 feferonky, 2 lžíce hořčice, 4 lžíce kečupu (ostrého), 200 ml červeného vína a olej.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na proužky. Česnek oloupejte a pokrájejte ho na plátky. Feferonku nakrájejte na kousky. Špekáčky oloupejte a nakrájejte je na nudličky.
Na pánev rozpalte olej a přidejte cibuli. Orestujte ji, přidejte česnek a feferonku na kousky. Přidejte špekáčky a zarestujte je. V misce smíchejte hořčici, kečup a červené víno. Touto směsí zalijte špekáčky se zeleninou a chvilku provařte.
Podávejte s rýží.
Náš tip: Pokud byste si raději přichystali třeba kuřecí maso, můžete vyzkoušet kuřecí rychlovku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Špekáček na pivě z remosky: Na co si dát pozor a jak pokrm dokonale vyladit
Holka u plotny radí: Jak na rychlý oběd do 10 minut? Špagetová hnízda jsou šťavnatá, levná a skvěle zasytí!