Cukroví bez vážení: Jak na hrnečkové linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky i dokonalá vosí hnízda
20. 11. 2023 Vaření
Blíží se doba pečení cukroví, což je sice krásné, ale časově dost náročné. Zrychlením celého procesu jsou hrníčkové recepty. S nimi připravíte nejoblíbenější druhy cukroví snadno a coby dup.
Když se měří hrnky a lžičkami
Na hrníčcích neboli cups je založena angloamerická měrná soustava a najdete je ve všech amerických a někdy i anglických receptech. Mouka, mléko nebo máslo se odměřují na hrnky, suroviny, které se přidávají v menším množství, na polévkové lžíce nebo čajové lžičky.
Nepotřebujete tak žádnou váhu a těsto si tak snadno namícháte i v polních podmínkách, třeba na chalupě. Jediným problémem tohoto měření, že hrneček může mít různou velikost. Obecně však platí že jeden hrneček má cca 250 ml, jedna lžíce necelých 15 ml a jedna lžička 5 ml.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat těsto na cukroví bez vážení?
I když jsme u nás zvyklí se při odměřování ingrediencí řídit váhou namísto objemem, i u nás jsou tzv. hrnečkové recepty populární. Používají se však spíš u různých koláčů či buchet na plech, které se připravují z jednoduchého litého těsta, na něž suroviny jednoduše odměříte právě šálky.
U vánočního cukroví toto měření příliš běžné není, v nouzi si tak ale případně můžete vypomoct. Našli jsme pro vás hrníčkové recepty na nejoblíbenější druhy cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Linecké cukroví
Tradiční cukroví z křehkého těsta slepované červenou marmeládou nesmí na svátečním stole chybět. A jak je připravíte pomocí hrnečku?
Budete potřebovat: 2 a 1/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 kostku másla, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíci citronové šťávy a 1 čajovou lžičku citronové kůry. Na slepení: rybízovou nebo jahodovou zavařeninu.
- Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do fólie a nechte minimálně hodinu odležet v lednici.
- Poté těsto vyválejte na pomoučeném vále na asi 3 mm silný plát a vykrajujte z něj srdíčka či jiné tvary. Poloviny z nich vytvořte kolečka, kterými má prosvítat náplň.
- Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Hotové cukroví slepujte zavařeninou.
Vanilkové rohlíčky
Toto křehké cukroví ve tvaru malých rohlíčků provoní vaši domácnost vůní vanilky a přímo se rozplývá na jazyku. Někdo při jeho přípravě dává přednost mandlím, jiní nedají dopustit na vlašské ořechy. A jak na rohlíčky?
Budete potřebovat : 1 a ½ hrnku hladké mouky, 1 hrnek strouhaných oříšků či mandlí, 5 lžic moučkového cukru, 3/4 kostky másla, 1 vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení rohlíčků.
- Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a nechte v chladu odležet do druhého dne.
- Pak jej rozdělte na dílky a z nich vyválejte malé rohlíčky, položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 7-10 minut. Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovým cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo s pravou vanilkou.
Medvědí pracny
Na toto cukroví potřebujete speciální formičky, které se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Dají se ale koupit i nové. Typická je pro ně velká křehkost a vůně po hřebíčku. Jak je uděláte?
Budete potřebovat: ¾ hrnku hladké mouky, ½ hrnku moučkového cukru, ½ hrnku mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 1 vejce, mletý hřebíček a skořici podle chuti a moučkový cukr na obalení pracen.
- Z mouky, cukru, ořechů, kakaa, másla, vejce a koření vypracujte těsto. Opět je nechte zabalené v chladu odležet do druhého dne.
- Těsto pak vmáčkněte v tenké vrstvě do dobře vymazaných formiček a pečte při teplotě 180 °C asi 7 minut. Ještě horké pracny vyklopte a obalujte v moučkovém cukru.
Medové perníčky
Voňavé perníčky milují hlavně děti, hlavně když je mohou samy pomalovat pestrobarevnými polevami. Hodí se i jako ozdoba na stromeček, pokud je tedy raději rovnu nesníte. A jak udělat těsto jen s pomocí hrnečků a lžiček?
Budete potřebovat: 2,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce medu, 7 lžic změklého másla nebo Hery, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky perníkového koření, 1 lžička prášku do pečiva a žloutek na potření perníčků.
- Tuk a med společně rozpusťte a smíchejte s cukrem. Přidejte zbylé ingredience a zpracujte na hladké těsto. To nechte uležet zabalené v chladu do druhého dne.
- Těsto rozválejte na plát o tloušťce 3-5 mm a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 5-10 minut. Horké perníčky nakonec potřete rozšlehaným žloutkem a nechte vychladit. Nakonec je pomalujte bílkovou polevou.
Vosí hnízda
Vosí hnízda nebo také včelí úlky jsou typickým cukrovím na poslední chvíli, které děláme ve chvíli, kdy chceme ještě zásoby sladkostí trochu obohatit. I je můžete snadno a rychle připravit podle hrníčkového receptu.
Budete potřebovat: 1/2 hrnku moučkového cukr, 4 lžíce rumu, 1 lžíci kakaa, 1/3 kostky másla, 1 vanilkový cukr, 1 balení piškotů rozdrcených, 1 balení celých piškotů. Na náplň si připravte: 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 žloutek a 1/3 kostky změklého másla.
- Rozdrcené piškoty, cukr, rum, kakao, máslo a vanilkový cukr dejte do mísy a vypracujte těsto.
- To pak postupně vtlačujte do formičky na hnízda vysypané moučkovým cukrem. Do každého úlku vždy ještě udělejte vařečkou důlek a vyklepněte z formy.
- Z ingrediencí vyšlehejte krém a naplňte jím důlky. Každé hnízdo pak uzavřete piškotem, dobře jej přimáčkněte a nechte rozležet, aby se všechny chutě prolnuly.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma vosí hnízda: Poradíme, jak je snadno vyklepnout z formičky
Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky
Letošní hity v pečení cukroví: Upečte si popraskané crinkles nebo makové linecké!
Přečtěte si Zobrazit více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Hrníčkové recepty na tvarohové moučníky: Jak upéct vláčnou buchtu, která je hotová během chvilky
Cukroví z cukrovinek: Pracny z tatranek, margotková kolečka nebo kávová kolečka s kofilovým krémem chutnají božsky