Královna Alžběta II. a princ Filip: Na jejich svatbě se podávala tříchodová snídaně, součástí byla dušená koroptev
20. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Krásná mladá princezna a pohledný důstojník! Dne 20. listopadu 1947 řekla budoucí královna Velké Británie Alžběta II. „ano“ Filipovi, původem řeckému a dánskému princi. Ačkoli tuhle vcelku skromnou svatbu později zastínily svatby jejich dětí a vnoučat, ti dva propluli ruku v ruce životem celých třiasedmdesát let. Spojovala je láska, humor i vztah k jídlu.
Tradiční odpolední svatební snídaně
Ve Velké Británii v roce 1947 stále platil přídělový systém, a přestože svatební menu bylo vcelku luxusní, královská rodina to nijak nepřeháněla. Příkladem šla sama nevěsta, která si na svatební šaty našetřila z přídělových lístků.
V ostrovním království v nejvyšších kruzích bylo zvykem nazývat menu „svatební snídaní“, přestože se slavnostní pokrmy servírovaly až odpoledne.
Mohlo by vás zajímat
Tříchodové menu
Svatebčané v Buckinghamském paláci měli tříchodové menu, které podle tradice bylo pojmenované po ženichovi a nevěstě. Předkrm filet de sole Mountbatten (rybí filé) byl vskutku vhodný ženicha coby námořního důstojníka.
Následovaly dušené koroptve se salátem, zelenými fazolkami a pommes noisette. Koroptve totiž nepodléhaly za druhé světové války přídělovému systému a pommes noisette, tedy křupavé a dozlatova osmažené kuličky z bramborové kaše, se výborně hodily k výjimečné události.
Pak přišel sladký chod pojmenovaný pro změnu po princezně. Dezert Bombe Glacée Princess Elizabeth byl nejluxusnější položkou v nabídce, protože na konci listopadu v něm byly čerstvé jahody.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně všedního dne
Princezna a později královna Alžběta II. nebyla nijak zvlášť velkou gurmánkou, přesto byly pokrmy, které si ráda vychutnávala s manželem. První malou snídani, čaj Earl Grey bez cukru a mléka a několik sušenek si dávala hned po probuzení. Teprve pak následovala rodinná snídaně. V případě Alžběty to překvapivě často byla uzená ryba, kterou milovala.
To princ Filip, vévoda edinburský, zase klidně začal den dušenými ledvinkami. Častěji ale měl párky, slaninu, míchaná vejce se sardelkami či vaječnou omeletu. Jak prozradil kuchař z Buckinghamského paláce McGrady, Filip neměl problém si snídani připravit i sám.
Mohlo by vás zajímat
Oběd pracovní
Obědy královského páru byly často pracovní a manželé tak neměli ve zvyku jíst pokaždé společně. Filip často obědval s přáteli. Alžběta II. vždy dávala přednost tradiční britské, případně francouzské kuchyni a kulinární experimenty jí byly cizí. Společnost u oběda jí většinou dělala její matka a obvykle se servírovala dušená ryba se zeleninou bez příloh.
Mohlo by vás zajímat
Večeře to jistila
Nejdůležitějším jídlem dne byly samozřejmě večeře. Podle McGradyho byl princ Filip opravdový gurmán a labužník. Ve dnech, kdy manželé pobývali v Londýně, se podávalo pâté z uzené ryby jako překrm, hlavním jídlem byla zvěřina nebo gaelský steak. Filip si potrpěl na koláč z lístkového těsta plněný uzeným lososem, tzv. losos coulibiac. Samozřejmostí bylo čerstvé ovoce nebo kousek dortu jako dezert.
Mohlo by vás zajímat
Když vaří princ
Když trávila rodina čas na svém venkovském sídle v Sandringhamu, Filip v letních měsících rád sám pro všechny připravoval masu na grilu. Většinou to byla zvěřina či losos. Protože on i královna Alžběta II. byly vášnivými nimrody, na talíři měli maso ze zvířat, která sami ulovili.
Jak se zmínil jeho syn a dnešní král Karel III., vévoda Filip kromě grilování uměl také výborně připravit například pečené sluky. Ovšem na rozdíl od Karla III. nevyžadoval bio produkty, dokonce prý nad nimi ohrnoval nos. Tady jablko spadlo ze stromu opravdu daleko...
Náš tip: Královský pár často večeřel hovězí steaky. Rump steak na bylinkách podle následujícího videoreceptu by určitě chutnal i mlsnému jazýčku prince Filipa.
Zdroje informací:
hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered
cheatsheet.com: Prince Philip Has a Favorite Recipe Fit For a Royal That You Can Make at Home
queensconsortofengland.blogspot.com: Queen's 70th Wedding Anniversary: the wedding breakfast
delish.com: All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat jahody v lednici čerstvé až na tři týdny? Pomůže obyčejná zavařovačka, jen musíme dodržet správný postup
Dokonalé bramborové krokety: Aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé, musí se hlavně správně smažit
Královské chutě: Britská královna Camilla nesnáší papriky, vyhýbá se chilli a česneku, nikdy ale neodolá klasice fish and chips
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Diana ujížděla na paprikách plněných směsí z vařené rýže, cuket a žampionů a posypaných parmazánem
Královské chutě: Karel III. miluje obyčejné ovesné sušenky, ale ohřáté speciálním způsobem na pánvi
Královské chutě: Kate a William jedí skromně. Spokojí se s rajčatovou polévkou nebo těmito lasagnemi se špenátem