John Kennedy nebyl žádný velký jedlík, na večeři někdy zapomněl, miloval polévky a nikdy si neodepřel novoanglickou ze škeblí
22. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Před šedesáti lety, 22. listopadu 1963, výstřely v Dallasu ukončily život nejmladšího prezidenta Spojených států. John Fitzgerald Kennedy vnesl do Bílého domu svěží vítr a on i jeho žena Jacqueline byli vzorem pro mnoho lidí na celém světě. A co populární prezident rád jedl?
Za úsměvem skrýval bolest
Po třech letech v čele USA zanechal výraznou stopu především v zahraniční politice. Charismatický muž v nejlepších letech John Kennedy měl doma podporu především mladších lidí a méně konzervativních voličů. John (či Jack, jak mu říkali přátelé) spolu s manželkou, která se brzy stala módní ikonou, pořádali večírky s hollywoodskými celebritami, na kterých se podávaly vybrané lahůdky.
Prezident s věčným úsměvem na tváři neměl žádné zvláštní nároky na jídlo. Před veřejností úzkostlivě tajil zdravotní problémy a jeho jídelníček se musel přizpůsobit chronickému onemocnění nadledvin. Zjednodušeně řečeno si píchal injekce jako diabetik a musel pravidelně jíst. Po několika operacích páteře bylo žádoucí, aby nepřibíral na váze.
Mohlo by vás zajímat
Co se jedlo v Bílém domě?
Snídaně prezidenta Kennedyho byla tradiční. Měl rád pomerančový džus, dokřupava opečenou slaninu a vejce na různé způsoby. Ta jedl rád na toustu, někdy si ale toust namazal marmeládou. Na stole nechyběla káva a mléko.
Pokud se neúčastnil pracovního oběda, dával první muž Spojených států přednost polévkám, po nichž někdy ještě následoval lehčí sendvič a ovoce. Polévka nesměla nikdy chybět, jeho nejoblíbenější byla novoanglická.
Mohlo by vás zajímat
Novoanglická polévka z Francie
Co si máme představit pod novoanglickou polévkou, která je známá také jako clam chowder? Tradiční krémová polévka původně pochází z Francie. Francouzští rybáři podle tradice před stovkami let po návratu z moře společně dali do velkého měděného kotle část úlovku, většinou kromě ryb ještě škeble či slávky, a nakrmili tak celou vesnici.
Ve Velké Británii pak tuto polévku hospodyňky upravily podle místních chuťových preferencí a doplnily ještě o uzenou vepřovou slaninu, brambory, kořenovou zeleninu a smetanu. Není divu, že tento vydatný pokrm stačil prezidentu Kennedymu jako oběd.
Mohlo by vás zajímat
Večeře Jacka a Jackie
Prezident Kennedy nebyl žádný jedlík a často mu musel někdo připomínat, že je čas večeře. A co měla rodina prezidenta většinou na talíři? Personál jim servíroval pečené či dušené jehněčí kotlety, jako správní Američané si Kennedyovi rádi dávali steak.
Častěji ale bylo na stole zdravější bílé maso, tedy pečené kuře nebo krůta s bramborovou kaší. John Kennedy měl v oblibě mořské plody, někdy vyžadoval pečené fazole. Podle kuchařů, kteří pracovali v Bílém domě, si prezident Kennedy pochutnal i na kukuřičných vdolkách. Pokud si dal dezert, byla to nejčastěji čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Poslední večeře
21. listopadu 1963 večer strávil prezidentský pár v Houstonu, konkrétně v hotelu The Rice. Tam ve společenském sále se uskutečnilo shromáždění Ligy latinskoamerických spoluobčanů, na němž první dáma přednesla projev ve španělštině.
Taneční sál byl i místem poslední večeře Johna F. Kennedyho. Účastnilo se jí víc než 3 000 lidí a podávalo se pečené kuře z Virginie, pečivo, zelené fazolky a jako dezert dýňový koláč.
Další den ve 12.30 byl John Kennedy smrtelně zraněn a pár hodin poté zemřel v dallaské nemocnici.
Tip: Prezident Kennedy si potrpěl na vydatné polévky. Určitě by mu chutnala i gulášová podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
jfklibrary.org: President Kennedy's Favorite Foods
tastingtable.com: The Favorite Foods Of Every US President
chron.com: Former Rice Hotel worker remembers JFK's last supper
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky v 19. století pomáhaly léčit choleru, oblíbený byl oukrop nebo bramboračka, na nohy stavěla silná polévka podle Rettigové
Deset tipů na ten nejlepší dýňový koláč: Těsto je dobré předpéct, náplň bude chutnější a jemnější, když se odleží v lednici
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
Přečtěte si Zobrazit více
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“
Jak zpracovat pomeranče. Chutné recepty z oblíbeného ovoce, které podpoří zdraví
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe dietu nedržela. Jedla ale ve velkém množství syrovou mrkev a měla ráda krůtí srdíčka i játra