Margotková kolečka voní kokosem a rumem, díky máslovému krému jsou neodolatelně vláčná a božsky chutnají
23. 11. 2023 Vaření
Kromě klasických druhů cukroví zkoušíte každý rok i nějaké neobvyklé, méně známé nebo zkrátka nové sladkosti? Margotková kolečka nadchnou hlavně ctitele této legendární cukrovinky, kterou milují děti i dospělí. Navíc ji využijete nejen do náplně koleček, ale i na ozdobu cukroví.
Cukroví uděláte i z cukrovinek
I při pečení cukroví můžete využít polotovary, a to třeba v podobě různých cukrovinek, jako jsou oplatky nebo čokoládové tyčinky. Můžete je rozmixovat do kuliček, do náplní nebo je rozpustit do polevy. Nejen, že cukroví obohatíte chutí a vůní oblíbených sladkostí, ale ještě si ušetříte práci, neboť nebudete muset nic složitě dochucovat a hledat tu správnou kombinaci.
Právě oblíbená čokoládová tyčinka Margot z Orionu, která se vyrábí již několik desetiletí, se do různých moučníků používá nejčastěji. Svou exotickou kokosovou příchuť dodává bábovkám, roládám, různým řezům, pohárům nebo i vánočnímu cukroví, například nepečeným kuličkám nebo právě těmto kolečkům.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako linecké
Margotková kolečka jsou vlastně takovou vylepšenou verzí lineckého cukroví. Svým vzhledem pak trochu připomínají išlské dortíčky. Připravují se z jednoduchého křehkého těsta s poměrem surovin 3:2:1 (mouka:máslo:cukr), které se používá i na linecké cukroví. Při jeho přípravě nezapomeňte na to, že těsto by se mělo dělat z dobře vychlazených ingrediencí a vyžaduje dlouhý odpočinek v chladu, nejlépe do druhé dne.
Místo marmelády se ale jednotlivá kolečka spojují lahodnou náplní, do níž použijete právě strouhané tyčinky Margot. Díky ní se pak kolečka doslova rozplývají na jazyku a příjemně chutnají po kokosu a rumu, který se do náplně ještě dodává extra. Cukroví navíc zdobí čokoládová poleva, kterou si snadno připravíte třeba podle našeho receptu, a navíc se zdobí nastrouhanou tyčinkou. Ta pak exotické aroma ještě víc zvýrazní.
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 1 vejce, 1 špetku citronové kůry. Na náplň si připravte: 150 g čokolády Margot (nastrouhané), 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce rumu. Na ozdobu: čokoládovou polevu a 1 nastrouhanou čokoládu Margot.
- Mouku prosejte společně s moučkovým cukrem do mísy, přidejte vejce, špetku citronové kůry a máslo nakrájené na kousky a rychle vypracujte hladké těsto. To pak nechte v lednici odpočinout několik hodin.
- Odleželé těsto pak vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrojte z něj kolečka. Pečte je při teplotě 160 °C cca 10 minut (každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou Margotku a dobře vše promíchejte.
- Vychladlá kolečka slepujte vždy po dvou připravenou margotkovou náplní, namočte je do polevy a nakonec posypejte nastrouhanou Margotkou.
Náš tip: Pokud vás takové cukroví zaujalo, můžete vyzkoušet i kávová kolečka s kofilovým krémem podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Exotika z Vinohrad. Tyčinka Margot vás aspoň v představách přenese na prosluněnou pláž
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kouzlo staré monarchie: Išlské dortíčky miloval sám císař Franz Josef. Podle receptu Marie-Janků Sandtnerové jsou nejlepší
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami