Jablkové bramborové knedlíky: Šťavnatý pokrm s jablky v těstě báječně chutná, při přípravě je důležitá moučnatost brambor
24. 11. 2023 Vaření
Máte rádi ovocné knedlíky? A pokud máte doma krásná vlastní jablka, je to skvělá příležitost připravit si jablkové bramborové knedlíky. Ovoce v nich není uvnitř, ale je zapracováno do těsta.
Jablkové knedlíky
Jablkové knedlíky můžeme stejně jako ostatní druhy ovocných knedlíků připravit v různých variantách. Může jít o tvarohové těsto, o jednoduché těsto z mléka, másla, vajec a mouky; ale také třeba o kynuté. A potom tu máme bramborové těsto.
Do většiny knedlíků se ovoce dává dovnitř. V našem případě je ale nastrouhaná jablka v těstě.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové těsto
Při vaření z bramborového těsta musíme pracovat rychle, protože tento druh těsta má tendenci řídnout. Proto je třeba si práci naplánovat a také včas dát vařit vodu, aby byla připravena na okamžité vaření knedlíků.
Do bramborových těst se hodí brambory varného typu C, které jsou moučné a s těstem se pak hezky pracuje. Při zpracování těsta je pak třeba se řídit individuálně podle chování brambor, protože každá várka brambor je jiná. Jinak saje a má odlišný podíl škrobu. Proto mouku přisypáváme postupně a zapracováváme ji podle toho, jak to bude vyžadovat konzistence těsta.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablkové bramborové knedlíky
Na přípravu jablkových bramborových knedlíků si připravte: 900 g uvařených brambor ve slupce (den předem), 2 vejce, 300 g hrubé krupice, sůl, 100 g hrubé mouky (podle potřeby i více), 4 jablka, mleté vlašské oříšky (nebo na másle opražená strouhanka), agávový nebo javorový sirup a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Den předem uvařte brambory ve slupce. V den přípravy je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nastrouhaným bramborům rozklepnutá vejce, krupici, nastrouhaná jablka a špetku soli. Pokud je třeba, přidejte trochu mouky.
Na plotnu dejte velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Směs zpracujte a nakonec vytvořte kulaté knedlíky. Knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte je 5-8 minut (podle velikosti knedlíků).
Hotové knedlíky naservírujte na talíř, posypejte je mletými ořechy, oslaďte sirupem a polijte rozpuštěným máslem. Výborné jsou také se strouhankou opraženou na másle.
Náš tip: Pokud ale máte chuť na kynuté knedlíky, připravte si třeba tyto knedlíky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na co dát pozor při výrobě jahodové marmelády. Radíme začátečníkům
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 5 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 11 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 11 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 13 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem