Jak na perfektní linecké? Stačí dodržet systém 3-2-1 a cukroví zvládnou i úplní začátečníci
23. 11. 2023 Vaření
Linecká kolečka, srdíčka nebo hvězdičky jsou druhem cukroví, které se peče snad v každé rodině. Jde zkrátka o takovou vánoční klasiku, které se co do popularity vyrovnají asi jedině vanilkové rohlíčky. Nejlepší jsou s červenou marmeládou, a když je ještě dochutíte vanilkou a citronovou kůrou, budou naprosto dokonalé.
Linecké neboli křehké těsto
Linecké cukroví nejenže musí být křehké, ale rovněž se řadí mezi křehká těsta, která se vyznačují právě svou křehkostí, ale i tím, že se doslova rozplývají na jazyku a mají příjemnou máslovou chuť. Právě tuk je u tohoto těsta poměrně hodně důležitý, přičemž nejlepší je samozřejmě máslo.
Tuku je v lineckém poměrně dost, proto se ke slepení kousků cukroví moc nehodí máslové náplně, neboť by s nimi bylo příliš tučné. Naopak svěží červená marmeláda, která je pro linecké typická, cukroví krásně doplní.
Mohlo by vás zajímat
Linecký koláč v menším provedení
Linecké cukroví je takovou zmenšenou verzí lineckého koláče. Tento slavný rakouský koláč se rovněž peče z křehkého těsta, které se potře červenou marmeládou a nakonec se ozdobí mřížkou z těsta. A právě z rakouského Lince pocházejí i linecká kolečka, které se připravují i zde, jen se jim říká Linzer Augen neboli linecké oči.
Co znamená 3:2:1 a jak na dokola linecké?
Pro těsto na linecké je zásadní kouzelná formulka 3:2:1. Nejde však o žádný tajný kód, ale jednoduchý poměr surovin, který znamená, že na tři díly mouky, musíte dát dva díly másla a jeden díl cukru. Jak ale postupovat, aby mělo těsto tu správnou konzistenci a chuť? Stačí se řídit následujícími tipy:
- Při přípravě lineckého těsta je nejdůležitější použít vychlazené ingredience, tedy hlavně máslo, které není třeba nechávat povolit. Máslo je nejlepší nasekat nožem na kousíčky a pak spojit s moukou s cukrem a dalšími sypkými surovinami (jako je třeba citronová kůra, ořechy, kakao, případně koření), aby vznikla jakási drobenka. Snažte se, aby máslo příliš nepřišlo do kontaktu s teplem vašich rukou a pracujte rychle.
- Mouka se používá pšeničná hladká, můžete ji nahradit i špaldovou nebo pohankovou. Jen myslete na to, že pokud použijete moukou bezlepkovou nebo s menším obsahem lepku, bude těsto drolivější. Část mouky můžete nahradit i najemno mletými mandlemi nebo lískovými oříšky, které se ostatně používaly i v původní receptuře na linecký koláč. Ještě křehčí bude těsto, když část mouky nahradíte kukuřičným škrobem.
- Cukr je vhodnější do cukroví moučkový. Nijak to s ním ale nepřehánějte, na 1 kg mouky stačí cca 300 g cukru. Navíc cukroví dosladí marmeláda.
Mohlo by vás zajímat
- Poslední ingrediencí, která se do těsta přidává, jsou žloutky. Ty se přidávají až k vypracované drobence z mouky, cukru a másla. Právě díky žloutkům je těsto krásně křehké. Někdy se navíc dodává i kypřicí prášek, ale ten u lineckého není tak nutný.
- Těsto je nutné vypracovat hlavně hodně rychle a pak je na nějakou dobu uložit do chladu. Minimální doba je 30 minut, lepší je je ale nechat v lednici přes noc. Těsto vám pak půjde lépe válet a nebude se trhat. Před dalším zpracováním je ale nechte trochu povolit.
- Těsto je nejlepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi, aby se do něj nedostala další mouka navíc, což by způsobilo drolivost.
- Na slepení cukroví je nejvhodnější nějaká pikantní zavařenina, nejlépe rybízová, můžete ji ale nahradit i jahodovou nebo malinovou. Existují i netradiční varianty lineckého s mákem, do nichž se dává zavařenina citrusová. Marmeládu je nejlepší natírat na spodní stranu cukroví, která ležela na plechu. Je totiž rovnější a lépe pak přilne k druhému kousku.
- Vrchní díl můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem nebo i přelít čokoládovou polevou a navíc dozdobit nasekanými oříšky či cukrovým zdobením.
- Hotové cukroví je třeba nechat dobře odležet, aby se propojily chutě těsta a marmelády a cukroví trochu změklo. Linecké byste proto měli mít dokončené a uložené v krabicích již do poloviny prosince.
Náš tip: Linecké cukroví si můžete upéct třeba podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více