Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Zdroj: Pixabay, blandinejoannic

Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví, když chcete udělat více druhů, ale moc nestíháte. Jsou totiž neskutečně snadné na přípravu a snadno jim dodáte různé příchutě. Popraskané bochánky jsou jedním z nejnovějších hitů mezi vánočními sladkostmi, oceníte je však i jako klasické sušenky ke kávě. 

Popraskané sušenky z Ameriky

Jak již název napovídá, crinkles pocházejí z Ameriky a správně se jmenují crinkle cookies neboli popraskané sušenky. Přestože u nás se proslavily až v poslední době, v Americe se pečou už pěknou řádku let, respektive od 50. let minulého století. Vymyslela je tehdy jistá Helen Fredell ze St. Paul v Minnesotě a poprvé se objevily v roce 1957 v kuchařce Cooky Carnival od Betty Crocker.

K receptu byl připojen i příběh, v něm se vyprávělo, jak jej sama Betty Crocker ochutnala na návštěvě u paní Fredellové a velmi ji zaujaly. Na pravdivost tohoto příběhu však vrhá trochu stín fakt, že Betty Crocker byla fiktivní postava, která se objevovala v různých reklamách a u receptů k mnoha produktům a dodnes se její logo červené vařečky objevuje na různých produktech, obvykle polotovarech na výrobu různých dezertů, třeba právě amerických sušenek cookies.

Kouzlo s moučkovým cukrem

Na crinkles je úžasné, že na to, jak jsou jednoduché, vypadají velmi efektně, a to i přesto, že jde vlastně o jakoby nepovedený výrobek. Crinkles jsou vlastně klasické cookies, rozdíl je v tom, že obvykle nejsou placaté, ale mají tvar bochánku, a hlavně mají popraskaný povrch. 

Charakteristické popraskání vzniká tak, že se kuličky z těsta před pečením obalí v moučkovém cukru. Během pečení a nabývání těsta cukr na sušenkách popraská a v cukrové krustě vzniknou jakési cestičky. Díky tomu je sušenka na povrchu krásně křupavá, ale uvnitř zůstává krásně vláčná a vlastně až měkká podobně jako slavný čokoládový moučník brownies

Různé varianty crinkles

Další předností crinkles je, že se dají připravit v mnoha příchutích. Originální je sice kakaová nebo čokoládová, v průběhu let se ale vyvinuly další verze a crinkles často přebírají i chutě dalších moučníků.  

Dnes jsou kromě těch čokoládových nejznámější crinkles citronové, melasové nebo červené jako slavný dort Red Velvet. Klidně do nich ale můžete přidat i perníkové koření, a vytvoříte tak neobvyklou verzi perníčků. 

Nejlepší jsou čokoládové

Pokud ovšem patříte k milovníkům čokolády, určitě vás zaujme klasická verze crinkles podle následujícího receptu. U nich budete mít pocit, jako byste jedli samotnou upečenou čokoládu, přesně jako v brownies. A jak je upečete?

Budete potřebovat: 8 lžic másla, povoleného, 100 g krystalového cukru, 100 g světlého nebo tmavého hnědého cukru, 1 velké vejce, 1 lžičku čistého vanilkového extraktu, 125 g hladké mouky, 50 g kakaového prášku, 1 lžičku jedlé sody, 1/8 lžičky soli, 180 g čokoládových lupínků nebo nasekané čokolády, 35 g krystalového cukru, 120 g moučkového cukru na obalení těsta.

  1. V míse nejprve prošlehejte máslo s cukry do pěny, asi 2-3 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté opět prošlehejte, až dokud se vše nespojí. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
  2. V samostatné míse smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Pak vše postupně zapracujte do mokré směsi. Nakonec vmíchejte čokoládové lupínky. Sušenkové těsto bude husté a velmi lepivé. Těsto přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, vydrží v ní ale až 3 dny. 
  3. Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 3 hodiny, nechte ho při pokojové teplotě asi 20 minut. Pak se vám budou sušenky lépe tvarovat.
  4. Předehřejte troubu na 177 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta pak postupně tvarujte kuličky, na každou použijte asi 1,5 polévkové lžíce těsta. Každou kuličku velmi lehce obalte nejprve v krystalovém cukru a poté vydatně v cukru moučkovém. Naskládejte je na plech ve vzdálenosti 3 cm od sebe.
  5. Sušenky pečte 11-12 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké. Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je sundejte a nechte úplně vychladnout. 

Náš tip: Klasické americké rovněž čokoládové sušenky cookies si můžete upéct podle následujícího video receptu

Zdroje informací:
Sallysbakingaddiction.com: Double Chocolate Crinkle Cookies
Clarissemacuja.wordpress.com: Crinkles - Sugar, spice and everything nice
Theculinarychase.com: Lemon Crinkle Cookie

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli