Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
24. 11. 2023 Vaření
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví, když chcete udělat více druhů, ale moc nestíháte. Jsou totiž neskutečně snadné na přípravu a snadno jim dodáte různé příchutě. Popraskané bochánky jsou jedním z nejnovějších hitů mezi vánočními sladkostmi, oceníte je však i jako klasické sušenky ke kávě.
Popraskané sušenky z Ameriky
Jak již název napovídá, crinkles pocházejí z Ameriky a správně se jmenují crinkle cookies neboli popraskané sušenky. Přestože u nás se proslavily až v poslední době, v Americe se pečou už pěknou řádku let, respektive od 50. let minulého století. Vymyslela je tehdy jistá Helen Fredell ze St. Paul v Minnesotě a poprvé se objevily v roce 1957 v kuchařce Cooky Carnival od Betty Crocker.
K receptu byl připojen i příběh, v něm se vyprávělo, jak jej sama Betty Crocker ochutnala na návštěvě u paní Fredellové a velmi ji zaujaly. Na pravdivost tohoto příběhu však vrhá trochu stín fakt, že Betty Crocker byla fiktivní postava, která se objevovala v různých reklamách a u receptů k mnoha produktům a dodnes se její logo červené vařečky objevuje na různých produktech, obvykle polotovarech na výrobu různých dezertů, třeba právě amerických sušenek cookies.
Mohlo by vás zajímat
Kouzlo s moučkovým cukrem
Na crinkles je úžasné, že na to, jak jsou jednoduché, vypadají velmi efektně, a to i přesto, že jde vlastně o jakoby nepovedený výrobek. Crinkles jsou vlastně klasické cookies, rozdíl je v tom, že obvykle nejsou placaté, ale mají tvar bochánku, a hlavně mají popraskaný povrch.
Charakteristické popraskání vzniká tak, že se kuličky z těsta před pečením obalí v moučkovém cukru. Během pečení a nabývání těsta cukr na sušenkách popraská a v cukrové krustě vzniknou jakési cestičky. Díky tomu je sušenka na povrchu krásně křupavá, ale uvnitř zůstává krásně vláčná a vlastně až měkká podobně jako slavný čokoládový moučník brownies.
Různé varianty crinkles
Další předností crinkles je, že se dají připravit v mnoha příchutích. Originální je sice kakaová nebo čokoládová, v průběhu let se ale vyvinuly další verze a crinkles často přebírají i chutě dalších moučníků.
Dnes jsou kromě těch čokoládových nejznámější crinkles citronové, melasové nebo červené jako slavný dort Red Velvet. Klidně do nich ale můžete přidat i perníkové koření, a vytvoříte tak neobvyklou verzi perníčků.
Nejlepší jsou čokoládové
Pokud ovšem patříte k milovníkům čokolády, určitě vás zaujme klasická verze crinkles podle následujícího receptu. U nich budete mít pocit, jako byste jedli samotnou upečenou čokoládu, přesně jako v brownies. A jak je upečete?
Budete potřebovat: 8 lžic másla, povoleného, 100 g krystalového cukru, 100 g světlého nebo tmavého hnědého cukru, 1 velké vejce, 1 lžičku čistého vanilkového extraktu, 125 g hladké mouky, 50 g kakaového prášku, 1 lžičku jedlé sody, 1/8 lžičky soli, 180 g čokoládových lupínků nebo nasekané čokolády, 35 g krystalového cukru, 120 g moučkového cukru na obalení těsta.
- V míse nejprve prošlehejte máslo s cukry do pěny, asi 2-3 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté opět prošlehejte, až dokud se vše nespojí. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
- V samostatné míse smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Pak vše postupně zapracujte do mokré směsi. Nakonec vmíchejte čokoládové lupínky. Sušenkové těsto bude husté a velmi lepivé. Těsto přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, vydrží v ní ale až 3 dny.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 3 hodiny, nechte ho při pokojové teplotě asi 20 minut. Pak se vám budou sušenky lépe tvarovat.
- Předehřejte troubu na 177 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta pak postupně tvarujte kuličky, na každou použijte asi 1,5 polévkové lžíce těsta. Každou kuličku velmi lehce obalte nejprve v krystalovém cukru a poté vydatně v cukru moučkovém. Naskládejte je na plech ve vzdálenosti 3 cm od sebe.
- Sušenky pečte 11-12 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké. Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je sundejte a nechte úplně vychladnout.
Náš tip: Klasické americké rovněž čokoládové sušenky cookies si můžete upéct podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Sallysbakingaddiction.com: Double Chocolate Crinkle Cookies
Clarissemacuja.wordpress.com: Crinkles - Sugar, spice and everything nice
Theculinarychase.com: Lemon Crinkle Cookie
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?