Jitrnice s kysaným zelím a bramborem: Jitrnice je třeba včas vyndat z lednice, obalit v mouce a zelí správně ochutit
28. 11. 2023 Vaření
Máte chuť na jitrnice? Připravte si výborné jitrnice s kysaným zelím a bramborem. Vynikající rychlé jídlo provoněné vyškvařenou slaninou zvládnou i začátečníci v kuchyni.
Jitrnice domácí i kupované
Také si rádi pochutnáváte na voňavých jitrničkách? Tradičně se připravují o masopustu, ale jsou k sehnání i mimo něj. Jde o naplněná střívka, která se vaří ve vodě. Jelita jsou na rozdíl od nich ještě plná krve a krup. Jitrnicím se říkávalo jaternice, protože součástí směsi jsou i játra. Jelítka si můžeme koupit, ale také si je připravit doma z částí vepře, které seženeme u řezníka. Chuť jim dodává vývar, pepř, sůl, majoránka a česnek.
Ale i začátečníci v kuchyni zvládnou přichystat jitrnice s kysaným zelím a vařeným bramborem z kupovaných jitrnic.
Mohlo by vás zajímat
Kysané zelí k jitrnicím
Když doma máme vlastní kysané zelí, můžeme tuto dobrotu využít i v teplé variantě třeba právě k jitrnicím. Krásně ho provoní rozškvařená slanina a růžovoučká osmažená cibulka. Zelí můžeme ochutit i bobkovým listem, výborný je i kmín. Zelí můžeme zasypat troškou mouky a zahustit ho tak. Pak už jen osladíme cukrem a okyselíme octem.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jitrnice s kysaným zelím a bramborem
Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Budete potřebovat: 4 jitrnice, hladkou mouku a 2 lžíce oleje. Na zelí si připravte: 800 g kysaného zelí, 4 lžičky cukru, 200 g slaniny, 1 cibuli, 2 lžičky hladké mouky a sůl podle potřeby.
Jak na to? Nejdříve si připravte zelí. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu rozškvařit. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte cibuli ke slanině a smažte ji dorůžova. Přidejte lžičku hladké mouky a chvilku smažte, až je jíška světle narůžovělá. Pak přidejte kysané zelí, cukr a trochu vody. Duste zhruba čtvrt hodiny.
Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Pak je obalte v hladké mouce. Na pánev dejte lžíci oleje a nechte ho mírně zahřát. Vložte na něj jitrnice a na mírném ohni je opékejte ze všech stran. Díky mouce by neměly prasknout. Pokud se to přesto stane, obsah se nalepí na boky jitrnic a opeče se spolu s nimi. Podávejte s přichystaným kysaným zelím a vařeným bramborem.
Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si doma vyrobit jogurt z kozího mléka? Poradíme s postupem krok za krokem
Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem