Římské saturnálie byly předchůdci Vánoc. Na hostinách se jedlo sele na rožni s vinnou omáčkou i koláčky s nezvyklým kořením
4. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Oficiálně byly saturnálie svátkem boha zemědělství a sklizně Saturna, kterého Římané uctívali o zimním slunovratu. Původně jeden den odpočinku a hodování se postupně protáhl skoro na celý měsíc. Staří Římané si prostě uměli užívat!
Svátek hojnosti, hazardu a popíjení
Saturnálie se začaly slavit zhruba ve 4. století před naším letopočtem jako den spojený s uctíváním bohů v období zimního setí.
Z jednoho dne, který byl stanoven na den zimního slunovratu – 17. prosince (podle současného kalendáře je to 25. prosinec), se nakonec stal několikatýdenní svátek společenských setkávání, rozdávání dárků, ale i hudby, zpívání hazardních her, okázalých hostin a nevázaného popíjení.
V prvním století před naším letopočtem se za pomoci různých nařízení podařilo saturnálie zkrátit na jeden týden. Z dnešního pohledu tedy šlo o období začínající 1. svátkem vánočním a končící prvním dnem nového roku.
Mohlo by vás zajímat
Výzdoba podobná té vánoční
Lidé zdobili své domovy věnci a další zelení a odkládali tradiční tógy ve prospěch pestrých oděvů známých jako synthesis. Dokonce ani zotročení lidé nemuseli během saturnálií pracovat, ale směli se slavností účastnit; v některých případech seděli v čele stolu, zatímco je jejich pánové obsluhovali.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo popsal římský gurmán Apicius
O menu, které se podávalo, se nejvíce dozvíme ze zápisků římského gurmána Apicia z prvního desetiletí našeho letopočtu. Na svátečních stolech nesmělo chybět vepřové (nebo kančí) maso, často šlo o sele připravené na rožni. Hovězí maso se tehdy moc nejedlo, kromě vepřového se servírovalo i skopové nebo drůbeží, ale také různé druhy ryb nebo mořských plodů.
Mohlo by vás zajímat
Šťavnaté maso s omáčkou
Maso se jedlo s omáčkami, které se vyráběly většinou z olivového oleje, vína a různých druhů aromatických bylinek, Římané běžně používali nať celeru a řapíkatý celer, koriandr, kopr nebo petrželovou nať. Někdy se se přidávalo i trošku chuťově výrazné fermentované rybí omáčky garum. Výjimečně se do omáček dalo i pár snítek vzácného šafránu.
Pekly se placky a chleba, jedla se vařená nebo pečená zelenina (syrovou považovali staří Římané za nezdravou). Samozřejmostí byly mísy plné sýrů, oliv, ořechů a různých semínek.
Mohlo by vás zajímat
Koláč s bobkovým listem a silné víno
I tehdy už byly v oblibě sladké dezerty. Nebyly to jen sušené datle či fíky, nebo medem slazené ořechy a semínka, ale pekly se také sladké koláče. Do těsta se často přidávalo výrazné koření, například anýz, ale i bobkový list nebo kmín, součástí těsta byl i sýr podobný dnešní ricottě. Drobné koláčky (spíš kuličky) se smažily v oleji a namáčely do medu.
Pití vína bylo součástí saturnálií. Připomeňme si, že staří Římané nikdy nepopíjeli víno neředěné, ale vždy jen smíchané s vodou, někdy i ochucené medem a kořením. Oblíbený byl tzv. mulsum, jehož základem byly čtyři díly silného vína z vyzrálých hroznů a jeden díl medu. Výsledkem byl výrazně sladký a vysoce alkoholický nápoj.
Náš tip: Pokud si chcete vánoční menu trochu ozvláštnit a připravit jídelníček v duchu starořímských saturnálií, zkuste třeba vepřovou pečeni se zeleninou podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
stephaniedray.com: Io Saturnalia! A Holiday Party Tray, Ancient Roman Style
getty.edu: The Wild Holiday That Turned Ancient Rome Upside Down
history.com: What Is Saturnalia?
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové
Julius Caesar snídal vinný střik, k večeři měl kuře na rozmarýnu s dušenou zeleninou. A zřejmě si pochutnával i na pizze
Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí