Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
27. 11. 2023 Rozhovory a reportáže
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen jsou dnes ve stávce. Platí to i pro jídelnu základní školy ZŠ Na Šumavě v Jablonci nad Nisou. Vyrazili jsme zde ale nejen kvůli stávce, spíš proto, že zdejší jídelně vládnou muži a dělají to s láskou. Za ty peníze to ostatně ani jinak dělat nejde.
Jídelna s vlastním názvem
Že je tady něco jinak, to vás bouchne do očí okamžitě. Děti tu nechodí do školní jídelny, ale „do Šumáku“. „Ten název si vybraly samy ve školním parlamentu. Přišel jsem za nimi s vizí, že když bude mít školní jídelna jméno, budou si v ní připadat jako v oblíbené restauraci, a to jídlo budou i jinak vnímat,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz nápis nad výdejními okny vedoucí školní jídelny ZŠ Na Šumavě v Jablonci nad Nisou Břetislav Fiala Maier.
Ten sám sebe ani nepovažuje za zaměstnance, ale za manažera. „Jídelna je moje restaurace a děti jsou mí klienti. Nikdy bych nevařil z ničeho, co bych si sám nekoupil,“ vysvětlil nám na místě a dodal, že jako bývalý podnikatel je zvyklý hlídat každou korunu, vést lidi i shánět finance. Třeba na vylepšení vybavení školní jídelny.
V té nás hned po vstupu zaujaly dva salátové bary. „Jeden jsme dostali darem a pro druhý jsem jel loni až ke Znojmu, kde rušili restauraci,“ vysvětlil Fiala, jak se tady ocitly. Zajistil si spolehlivé dodatele potravin. Pokud to jde, bere maso od místního řezníka, ale samozřejmě, když je něco výhodné, nakupuje i ve velkoobchodech.
Mohlo by vás zajímat
Vlastní pečivo až 2x týdně
Z tragické jídelny vzor ostatním
Díky Fialovi a osvícenému řediteli ZŠ Janu Kolářovi je nyní tato školní jídelna vzorem pro další. Nebylo tomu tak vždycky. „Stát se manažerem školní jídelny byla pro mě výzva. Nevěřil jsem své ženě, která ve školství pracuje, že něco nejde. Dvacet let jsem podnikal na Slovensku, a pak jsem pracoval jako konzultant pro školy v rámci projektu Škola v pohybu a tam mě právě oslovil pan ředitel, že by chtěl něco udělat s místní jídelnou, na kterou se kupily stížnosti. Přišel jsem zvenku, takže jsem měl nadhled a vlastní přesvědčení, že všechno jde, když je dobrý tým,“ popsal zjednodušeně svou cestu do školní jídelny Fiala, který Šumáku vládne už 7 let.
S dobrým týmem jde všechno
Postupně si vybudoval sehraný tým a paradoxně mu v tom pomohl Covid. Pandemie mu totiž "přihrála" dva profíky z podniků jež se musely zavřít.
Nejprve nastoupil Aleš Smutný, který měl vyhlášenou restauraci v Bedřichově, a po něm přišel Ondřej Dyntr, kterému taky zavřeli restauraci. Oba paradoxně zůstali, i když restaurace zase mohly otevřít. Oba však mají další své projekty. „Bez druhé práce by se neuživili, ten plat kuchařů ve školní jídelně je směšný. I proto se dnes Na Šumavě nevaří,“ informoval Fiala, proč se připojují k aktuální stávce.
„Když sem Ondra nastupoval, nabídnul mu ředitel po asi 25 letech praxe nástupní plat 18 000 hrubého. Kdo za to půjde dělat? Jedině někdo, kdo má tu práci opravdu rád a má k tomu ještě jinou práci," popsal výši platů ve školní jídelně Fiala.
Zabránit plýtvání
Jídelna na sociálních sítích
Fiala se obává, že kroky vlády povedou k tomu, že ze školních jídelen se stanou jen výdejny. „Do škol se bude jídlo vozit ze soukromých velkovývařoven, ale pokud chceme, aby děti jedly zdravě a naučily se jíst nové věci, musíme mít nad stravováním kontrolu, tímto bychom ji ztratili, pak by se už nedbalo na kvalitu, ale jen na to, aby to ekonomicky vycházelo,“ vyjádřil své obavy.
Jídelna Šumák má i svůj instagramový profil. „Sledují nás už stovky lidí. Dáváme tam každý den jídla z jídelníčku na ten den, a když nás nařkli, že děláme bramborovou kaši z prášku, tak jsme tam dali video, že to tak není. Maminky nám píšou, že když neví, co vařit, podívají se na naše stránky a hned ví,“ smál se Fiala.
Náš tip: Mrkněte se do naší galerie, jak to tam vypadá i jaká jídla se zde školákům servírují:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to nejšťavnatější pečené kuře? Rozpadající se maso a křupavou kůrčičku zajistí nasolení, mřížka i fígl s citronem
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
Vánoční trhy v Praze 2023: Guláš za 55 Kč, pánský štrúdl za 90 Kč a kilo cukroví za baťovských 999 Kč
Reportáž ze školky, kde se vaří jinak: Kuchařka Kristina sbírá medaile v soutěžích a nám prozradila recept na skvělou rajskou