Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
27. 11. 2023 Vaření
Šlehačkové cukroví je klasika, která nikdy nezestárne. Už vás ale napadlo použít místo klasické šlehačky tu pařížskou? Chuť cukroví se tím o hodně zlepší, ale příprava přitom zůstane stále stejně jednoduchá.
Jednoduchá změna, božský výsledek
Cukroví peču už do svých 18 let, což je opravdu hooodně dlouho. Za tu dobu jsem vyzkoušela mnoho různých druhů a ustálili jsme si doma ty, které nám nejvíc chutnají a mezi něž patří rohlíčky, linecké, pracny, košíčky, ořechy s krémem a podobně. Zároveň ale ráda zkouším každý rok něco jiného.
A tak mě jednou napadlo použít místo klasické šlehačky do šlehačkového cukroví tu pařížskou. Šlehačkové cukroví jinak u nás doma moc nefrčelo, protože mým dětem přišlo tak trochu bez chuti. Máte-li to stejně, pak vězte, že se to rázem změní, když právě použijete chuťově o hodně výraznější pařížskou šlehačku. Ta krásně voní kakaem a cukroví dodá mnohem plnější chuť.
Jelikož ale není vždycky ve všech obchodech k dostání, můžete si ji připravit i doma podle receptu Josefa Maršálka. A pak z ní taky připravíte dokonalé cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Cukroví z pařížské šlehačky
Mohlo by vás zajímat
- Doporučuji vyvalovat plát spíše tenčí, cukroví se pečením nafoukne a pak by mohlo být silné až moc.
- Zároveň je vhodné vykrajovat spíše větší tvary, protože těsto pečením roste spíše do výšky, ale tvarově se může malinko smrsknout.
- Do moučkového cukru na obalování můžete přidat trochu skořice, i ta cukroví hezky provoní a zvýrazní už tak silnější chuť.
- Na lístečku, kde mám od tety na stroji napsaný recept, teta Lidka poznamenává, že se z tohoto těsta dají dělat i plněné šátečky. Sama jsem to zkoušela a jsou taky dobré a velice křehké. Plnit je lze marmeládou, povidly nebo nutellou (to kdybyste použili pařížskou šlehačku).
- Šlehačkové cukroví můžete směle péct už teď, do Vánoc se nezkazí, jen se krásně rozleží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na ořechy plněné karamelovým krémem a polévané čokoládou? Jednoduchý recept funguje už léta
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní