Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Štafetky, náš nejoblíbenější retro zákusek z bílkového sněhu s ořechy a z máslového kávového krému
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Kdo by neznal štafetky! Tenké pláty lehkého bílkového těsta promazané kávovým krémem, nakrájené na řezy a nakonec polomáčené v čokoládové polevě. Nejlepší jsou dobře uleželé, když se korpus a krém propojí, to se pak doslova rozplývají na jazyku.

Když pekařka promluví...

Milujeme štafetky. Tedy - celá rodina je mlsá ráda, ale pro manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem.

Proto jsem kdysi po vyzkoušení tohoto receptu zajásala. Jsou od těch kupovaných k nerozeznání a vedle některých koupených pak dokonce o dost chutnější, protože se množí náš seznam cukráren, kde bohužel pozměnili výrobu, a nám u nich přestalo chutnat.

Co budeme na štafetky potřebovat?

Korpus:

  • 650 g bílků
  • 400 g pískového cukru (jemný krystal)
  • 170 g mletých ořechů
  • 170 g hladké mouky
  • moučkový cukr

Kávový krém :

  • 500 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g teplé kávy (zrnkové - turka, ale bez sedliny)

Jak budeme postupovat?

  1. Připravíme 2-3 plechy s pečicím papírem, včas zapneme nahřívání trouby na 170 °C.
  2. Vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně vmícháme mouku a ořechy.
  3. Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na 3 plechy). Pak ho přes čajový cedník posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme. Nenecháváme ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušilo.
  4. Odloupneme papír a pláty necháme vychladnout na rovné podložce.
  5. Než korpusy vychladnou, připravíme krém. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme a vešleháváme ještě teplou (ne horkou) kávu.
  6. Studené pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem. Naplněný moučník svrchu zakryjeme kusem pečicího papíru a trochu zatížíme, např. plechem z trouby. Pláty s krémem k sobě rovnoměrně přilnou.
  7. V chladu necháme moučník odležet a ztuhnout, pak ho nakrájíme na řezy - štafetky, kterým konce namočíme v čokoládě.

 

Drobečky z ošatky

  • Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají štafetky se dobře upéct z poloviční dávky.

  • Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.

  • Bílky se dají dobře mrazit - všechny přebytky bílků si mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.

  • Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku