Pečeme s Ivou: Štafetky, náš nejoblíbenější retro zákusek z bílkového sněhu s ořechy a z máslového kávového krému
7. 12. 2023 Vaření
Kdo by neznal štafetky! Tenké pláty lehkého bílkového těsta promazané kávovým krémem, nakrájené na řezy a nakonec polomáčené v čokoládové polevě. Nejlepší jsou dobře uleželé, když se korpus a krém propojí, to se pak doslova rozplývají na jazyku.
Když pekařka promluví...
Milujeme štafetky. Tedy - celá rodina je mlsá ráda, ale pro manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem.
Proto jsem kdysi po vyzkoušení tohoto receptu zajásala. Jsou od těch kupovaných k nerozeznání a vedle některých koupených pak dokonce o dost chutnější, protože se množí náš seznam cukráren, kde bohužel pozměnili výrobu, a nám u nich přestalo chutnat.
Co budeme na štafetky potřebovat?
Korpus:
- 650 g bílků
- 400 g pískového cukru (jemný krystal)
- 170 g mletých ořechů
- 170 g hladké mouky
- moučkový cukr
Kávový krém :
- 500 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 200 g teplé kávy (zrnkové - turka, ale bez sedliny)
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Připravíme 2-3 plechy s pečicím papírem, včas zapneme nahřívání trouby na 170 °C.
- Vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně vmícháme mouku a ořechy.
- Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na 3 plechy). Pak ho přes čajový cedník posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme. Nenecháváme ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušilo.
- Odloupneme papír a pláty necháme vychladnout na rovné podložce.
- Než korpusy vychladnou, připravíme krém. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme a vešleháváme ještě teplou (ne horkou) kávu.
- Studené pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem. Naplněný moučník svrchu zakryjeme kusem pečicího papíru a trochu zatížíme, např. plechem z trouby. Pláty s krémem k sobě rovnoměrně přilnou.
- V chladu necháme moučník odležet a ztuhnout, pak ho nakrájíme na řezy - štafetky, kterým konce namočíme v čokoládě.
Drobečky z ošatky
-
Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají štafetky se dobře upéct z poloviční dávky.
-
Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.
-
Bílky se dají dobře mrazit - všechny přebytky bílků si mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.
-
Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká