Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku... Zpívá se v oblíbené vánoční písni. Pokud upečete tuto výbornou máslovou vánočku, rozhodně nedopadne jako ta v písničce! Kočka z ní dostane jen ty malinkaté drobečky, které zůstanou na úplně prázdném talíři.

Když pekařka promluví...

Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.

Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout. Teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujte – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, a dohánějí to pak v troubě. Výsledkem je potrhaná vánočka.

Co budeme na máslovou vánočku potřebovat?

Na omládek:
150 ml vlažné vody
1 lžička medu nebo sladěnky
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky

Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
1-2 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Kdo má rád, přidá během hnětení do těsta i rozinky.

Jak budeme postupovat?

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout. K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, dvě budoucí vánočky, které se vejdou vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny.
  3. Vánočky upleteme podle postupu ve videu níže.
  4. Necháme je na plechu dobře nakynout (cca 45-75 minut), potřeme je vejcem a sypneme plátky mandlí.
  5. Plech s vánočkami vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-40 minut pečeme.

Pletení vánočky z pěti pramenů je opravdu velice snadné!

 

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku