Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
21. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Naše teta peče léta na Vánoce vánočku... Zpívá se v oblíbené vánoční písni. Pokud upečete tuto výbornou máslovou vánočku, rozhodně nedopadne jako ta v písničce! Kočka z ní dostane jen ty malinkaté drobečky, které zůstanou na úplně prázdném talíři.
Když pekařka promluví...
Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout. Teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujte – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, a dohánějí to pak v troubě. Výsledkem je potrhaná vánočka.
Co budeme na máslovou vánočku potřebovat?
Na omládek:
150 ml vlažné vody
1 lžička medu nebo sladěnky
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
1-2 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Kdo má rád, přidá během hnětení do těsta i rozinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout. K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, dvě budoucí vánočky, které se vejdou vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny.
- Vánočky upleteme podle postupu ve videu níže.
- Necháme je na plechu dobře nakynout (cca 45-75 minut), potřeme je vejcem a sypneme plátky mandlí.
- Plech s vánočkami vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-40 minut pečeme.
Pletení vánočky z pěti pramenů je opravdu velice snadné!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem