Pečeme s Ivou: Bagety s tmavou střídou jsou nadýchané a voňavé. Výborné jako příloha nebo podklad na jednohubky
14. 12. 2023 Vaření
Na přípravu kyprých a voňavých baget je použit odvar z melty, díky kterému je střída baget hodně tmavá. Lehký kávově hořký podtón bagetám přidá na chuti a přídavek strouhaného bramboru do těsta zase prodlouží trvanlivost pečiva.
Když pekařka promluví...
Dalamánkové bagety jsou pečivo lehoučké, zadělané odvarem z melty a s přídavkem trochy strouhaných vařených brambor, které prodlouží trvanlivost pečiva. Melta zařídí střídě barevně trochu tmavší, kávový podtón a je nepatrně poznat i na chuti. Celkově jsou bagety hodně kypré, voňavé a moc dobré.
Co budeme na bagety potřebovat?
Omládek:
- 100 g odvaru z melty
- 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 150 g odvaru z melty
- 50 g oleje
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 lžička drceného kmínu
- malý strouhaný vařený brambor
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 220 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20- 25 minut).
Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat.
Drobečky z ošatky
- Bagety jsou moc dobré jako přílohové pečivo nebo podklad na přípravu jednohubek.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká