Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Bagety s tmavou střídou jsou nadýchané a voňavé. Výborné jako příloha nebo podklad na jednohubky
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Na přípravu kyprých a voňavých baget je použit odvar z melty, díky kterému je střída baget hodně tmavá. Lehký kávově hořký podtón bagetám přidá na chuti a přídavek strouhaného bramboru do těsta zase prodlouží trvanlivost pečiva.

Když pekařka promluví...

Dalamánkové bagety jsou pečivo lehoučké, zadělané odvarem z melty a s přídavkem trochy strouhaných vařených brambor, které prodlouží trvanlivost pečiva. Melta zařídí střídě barevně trochu tmavší, kávový podtón a je nepatrně poznat i na chuti. Celkově jsou bagety hodně kypré, voňavé a moc dobré.

Co budeme na bagety potřebovat?

Omládek:

  • 100 g odvaru z melty
  • 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 150 g odvaru z melty
  • 50 g oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • malý strouhaný vařený brambor
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 220 g hladké mouky

Jak budeme postupovat?

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech. Bagetky necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20- 25 minut).

Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat.

Drobečky z ošatky

  • Bagety jsou moc dobré jako přílohové pečivo nebo podklad na přípravu jednohubek.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku