Mikulášské hubinky podle Sandtnerové: Křehké sněhové cukroví s neobvyklou náplní se rozplývá na jazyku a božsky chutná
30. 11. 2023 Vaření
Pusinky jsou tradičním vánočním cukrovím. Jsou sladké, křehké, nadýchané, přímo se rozplývají na jazyku a dají se udělat na mnoho způsobů. Vylepšit je můžete mletými oříšky, mandlemi či voňavými esencemi a nebo sušenými švestkami jako prvorepubliková kuchařská legenda – M. J. Sandtnerová.
Sněhové cukroví ozdobí i stromeček
Pusinky jsou cukrovím, do jehož přípravy se většinou pouštíme, když nám zbydou bílky z předchozího pečení. Základem tohoto oblíbené cukroví je totiž tuhý sníh z bílků ušlehaných s cukrem, který se může doplnit mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. I obyčejné sladké pusinky jsou ovšem krásnou ozdobou mís s cukrovím nebo i vánočního stromečku.
Mohlo by vás zajímat
Pusinky nebo hubinky?
Ve vyhlášené kuchařce M. Janků Sandtnerové, podle níž za první republiky vařila většina tehdejších hospodyněk, najdete receptů na pusinky hned několik. Sandtnerová jim říká hubinky a kromě klasických jen sladkých najdete v její Knize rozpočtů a kuchařských předpisů i recepty na hubinky mandlové, datlové nebo třené s citronovou šťávou.
Mikulášské hubinky jsou vylepšené nejen ořechy, ale navíc ještě sušenými švestkami. V originálním receptu Sandtnerové se švestky přidávají celé naplněné mandlovou směsí podobné marcipánu. Švestky se pak zakryjí sněhem, takže po kousnutí do pusinky vás čeká sladké ovocné překvapení. Pusinky si ovšem můžete zjednodušit i tak, že do sněhu společně s mletými ořechy vmícháte i najemno nasekané švestky.
Jak na sněhové cukroví?
Při přípravě hubinek je pak hlavně důležité nezapínat troubu na vysokou teplotu. Pusinky se totiž musí sušit při mírné teplotě, ideálně jen při 90-100 °C asi hodinu až 90 minut. Čím vyšší je teplota, tím jsou pusinky rychleji hotové, ale nejsou pak tak krásně bílé. To, že jsou pusinky hotové, poznáte tak, že jsou na povrchu tvrdé a jdou snadno odlepit od pečicího papíru. Rozhodně by jejich spodní strana neměla být vlhká a lepkavá.
Sněhové hubinky podle Sandtnerové
Pusinky se většinou pečou jako vánoční cukroví, ty mikulášské ale můžete dětem připravit k svatému Mikuláši místo tradičních čokolád a jiných sladkostí. Určitě budou nadšené. Takto je upečete přímo podle receptu Sandtnerové:
Budete potřebovat: 30 velkých sušených švestek nebo pěkných datlí. Na mandlové těsto si připravte: 50 g lískových oříšků, 50 g mandlí, ½ bílku na utlučení, 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 10 g pomerančové kůry. Na sněhové těsto: sníh z 5 bílků, 300 g krupicového cukru, 5 g kakaového prášku a 1 žloutek.
- Pěkné, velké, sušené švestky dejte do hrnce, zalijte je malým množstvím vody a uvařte – nesmí být však příliš měkké. Pak vodu slijte a švestky nechte v sítku okapat.
- Mezitím si připravte mandlové těsto. Opražené lískové oříšky a loupané mandle umelte, smíchejte s polovinou bílku a dobře je v hmoždíři utlučte. Pak je dejte na prkénko, smíchejte s moučkovým cukrem a celým bílkem, přidejte v cukru naloženou, najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a vše zpracujte v tuhou hmotu. Pak ji rozdělte na 30 dílku (přesně tolik, kolik máte švestek).
- Okapané, osušené švestky zbavte opatrně pecek (pokud je mají), z mandlové těsta vytvarujte malé šištičky velikosti pecek a naplňte jimi vypeckované švestky.
- Z čerstvých bílků ušlehejte hodně tuhý sníh a zašlehejte do něj menší polovinu krupicového cukru. Pak vyndejte metlu a druhou polovinu cukru do sněhu zamíchejte rychle a lehce vařečkou společně s kakaovým práškem.
- Sněhovou hmotu vložte do velkého zdobicího sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte z poloviny hmoty malé hromádky. Doprostřed každé položte plněnou švestku a švestky opět zakryjte zbylou sněhovou hmotou, aby nebyly vidět a vznikly hezké kulaté hubinky. Mezi jednotlivými hubinkami nechte rozestupy. Během pečení zvětší svůj objem.
- Plech s hubinkami vložte do mírně vyhřáté trouby a sušte je, dokud na povrchu neztvrdnou. Pak je lehce potřete žloutkem a dejte do teplejší trouby zrůžovět.
- Hubinky lze připravit i z datlí a bez kakaového prášku.
Náš tip: Klasické sněhové pusinky si můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak upéct večerní pusinky? Vtip je v jedné přísadě a netradičním postupu!
Pět tipů na jedlé dárky nejen k Mikuláši: Čokoládové pralinky se rozplývají na jazyku a müsli tyčinky jsou slaďoučké i bez cukru
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct dokonalé pusinky či laskonky. Z bílků můžete vytvořit opravdové pochoutky
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Nejjednodušší kokosky: Stačí na ně jen tři ingredience, přitom jsou neuvěřitelně vláčné a božsky chutnají