Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví je stejně jako ozdobený stromeček a dárky pod ním tradiční součástí Vánoc. Různé druhy cukroví si už můžeme koupit, ale domácímu se nevyrovná. Máme pro vás tipy a rady, jak upéct to nejchutnější vánoční cukroví.

Pečení vánočního cukroví je potřeba alespoň trochu naplánovat. Nejen, že na žádné oblíbené druhy nezapomenete, ale vyhnete se i zbytečným stresům a budete mít dostatek času třeba právě na výběr dárků. Udělejte si přehled všech druhů cukroví, které chcete upéct, sepište potřebné suroviny, podívejte se, které máte v kuchyni a ty, které chybí, samozřejmě doplňte. Při pečení cukroví na Vánoce se neobejdete ani bez plechů a hlavně  formiček a vykrajovátek. Těch je v současné době k dostání velké množství v nejrůznějších tvarech, provedeních i velikostech a kdybyste chtěli letošní cukroví obměnit, podívejte se na  vykrajovátka a formičky v nabídce e-shopu www.ozdobdort.cz.

Aby cukroví bylo včas

Nedostatek času máme v období před Vánocemi asi všichni a k různým běžným činnostem přibývají další, jako například větší úklid domácnosti a samozřejmě i vybírání dárků pod stromeček a pečení cukroví. To bychom měli mít upečené, naplněné a ozdobené v dostatečném časovém předstihu, aby se v teplotě okolo 5 °C dobře rozleželo a náplně i chutě se vzájemně dobře prolnuly a na Vánoce bylo nejlepší.

  • Koncem listopadu a začátku prosince by se mělo upéct cukroví, které potřebuje nějakou dobu, aby se rozleželo a změklo - vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové cukroví a medvědí tlapky…
  • Čtrnáct dní před Vánocemi se peče cukroví například z lineckého světlého i tmavého těsta, pracny a podobné druhy, které se takzvaně rozleží poměrně rychle.
  • Týden před vánočními svátky je nejpozdější doba pro pečení sněhového cukroví a také pro cukroví nepečené. Všechno cukroví je také potřeba promazat a ozdobit.

Vánočka se peče až krátce před samotnými vánočními svátky a pokud máte rádi jablkový závin, známý spíš jako štrúdl, je ideální ho upéct přímo na Štědrý den.

Rady a tipy, aby vaše cukroví bylo to nejlepší

Je mnoho různých rad, tipů a triků, jak připravit to nejlepší vánoční cukroví a ostatní pečivo -  zde jsou ty základní, ověřené a účinné:

  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu.
  • Těsto je mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici.
  • Když těsto na závin položíme na moukou posypanou utěrku, lehce ho pak vytáhneme do milimetrové tloušťky.
  • Sníh se snadněji vyšlehá, když do vaječných bílků přidáme lžičku octa.
  • Ideální teplota pro do zlatova upečené cukroví je ve většině případů 180° Celsia - při nízké teplotě z těsta vytéká tuk, při vysoké těsto rychle zhnědne, ale není dopečené

Náplně

  • Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky.
  • Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty.
  • Tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu.

Potírání pečiva

  • Vánočka potřená rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka bude mít krásný zlatavý povrch.
  • Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou dekorační.

Čokoláda

  • Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
  • Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečící papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.

Při přípravě těsta a pečení vždy ale především vycházejte s receptur! Dodržujte předepsané množství surovin a postupy – jedině tak se vám cukroví vždy povede.

Spotřebujte všechno – i nepovedené cukroví

Ne vždy se všechno cukroví dokonale povede, ale rozlámané kousky určitě nemusíte hned sníst nebo vyhodit. Dejte je do mixéru, přidejte marmeládu, šlehačku a třeba i trochu rumu, vše dobře rozmixujte a ze směsi pak vytvarujte malé kuličky. Ty napíchněte na ozdobná párátka, namočte v čokoládové polevě, vložte do papírových košíčků a máte další druh cukroví nejen na vánoční stůl.

PR článek