Plněné ořechy: Do těsta patří ořechy, kakao ho vylepší a Salko na božsky jemný krém lze lehce zkaramelizovat s naší vychytávkou
4. 12. 2023 Vaření
Vánoční cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky. Na některé druhy nelze zapomenout. Také se vám sbíhají sliny při vzpomínce na skvělé ořechové cukroví spojené voňavou náplní? Proč si je tedy nepřipravit?
Ořechové plněné cukroví
Ořechové cukroví je výtečné samo o sobě a na vánočním stole nesmí chybět. Z ořechového těsta se dá přichystat několik druhů. A všechny jsou vynikající. Mezi nejoblíbenější patří plněné ořechy. Toto cukroví má typický tvar ořechu, těsto se ale peče ve dvou půlkách ve formičkách. Půlky po vychladnutí spojujeme krémem. Když dva kousky spojíme výbornou náplní a ještě celý kus namočíme zčásti do rozpuštěné čokolády, budou se nám sbíhat sliny už při přípravě.
Mohlo by vás zajímat
Varianty plněných ořechů
Toto cukroví může mít několik variant. První se týká těsta. To totiž může být buď světlé nebo tmavé, a to podle toho, jestli do těsta přidáme kakao nebo ne. Druhá varianta záleží na náplni, kterou použijeme. Může jít o máslový krém, výborný je také krém se Salkem. Salko si můžete přichystat i sami doma.
Další možností, která se nám nabízí, je, konečná ozdoba cukroví. Poloviny ořechu totiž můžeme po částečném vychladnutí vypouklou částí obalit v moučkovém cukru. Spojovací plocha ale musí zůstat bez cukru. Poloviny ořechu také ale můžeme nechat bez poprášení cukrem a po spojení je namočit do rozehřáté čokoládové polevy. Když zkombinujete všechny varianty, bude to hned vypadat, že jste napekli spoustu druhů cukroví.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Kakaové plněné ořechy namočené v čokoládě
Na přípravu plněných ořechů si přichystejte: 300 g másla (nebo hery), 140 g cukru moučka, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru. Náplň: 397 g Salka (obyčejné nebo lépe zkaramelizované), 1 lžíce rumu, 1 hrst mletých ořechů a 125 g másla. Dále: čokoládovou polevu.
Jak na to? Do mísy dejte všechny suroviny a vypracujte z nich těsto, které nechte ideálně přes noc odležet v chladu.
Pokud nemáte zkaramelizované Salko, dejte uzavřenou plechovku do hrnce s vodou a vařte ji asi dvě hodiny. Otevřete ji až po úplném vychladnutí.
Druhý den si připravte formičky ořechů. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky naplňte zhruba do dvou třetin, protože nabydou. Uprostřed vytvořte palcem mírnou prohlubeň, aby do ní pak šla dávat náplň. Naplněné formičky dejte na plech. Vložte do trouby a pečte zhruba 7-8 minut dozlatova (když kraje začnou růžovět, měly by ořechy z trouby pryč). Nechte je jen mírně vychladnout. Pak formičky opatrně vyklepněte a půlky ořechů nechte úplně vychladnout.
Krém připravte tak, že zkaramelizované Salko smíchejte v misce s ořechy a rumem a zašlehejte máslo. Hotovým krémem pak slepujte vychladlé ořechy. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládovou polevu a spojené ořechy do ní z poloviny namočte.
Náš tip: Připravte si plněné ořechy podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit plněné papriky. Pečené v troubě a podávané s omáčkou jsou výborným hlavním chodem
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí salko je lepší a levnější než to kupované. Vyjde vás na 30 Kč!
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu