Kokosový likér coquito: Vánoční drink s kouzlem exotiky voní rumem a kokosem, nahradí vaječňák a příprava je snadná
3. 12. 2023 Vaření
Různé likéry k vánočním svátkům patří. Hodí se jako neobvyklé vánoční dárky, navodí pohodu u stromečku a báječně chutnají s cukrovím. Likér coquito připomíná u nás tradičnější vaječný koňak, nadchne však milovníky kokosu a klasickým českým Vánocům dodá trochu toho tropického kouzla.
Místo vaječňáku likér z kokosu
Vánočních likérů je spousta, kromě klasického vaječňáku se připravují různé alternativy na Baileys a další smetanové likéry ochucené třeba kakaem, čokoládou, karamelem nebo mandlemi. Pokud likéru dodáte aroma kokosu, rázem se můžete aspoň v představách přenést od vánočního stromečku na prosluněnou pláž Karibiku. Sníh tam sice nepadá a ozdobit si tam můžete leda tak palmu, přesto je kokosový likér coquito místním tradičním vánočním nápojem.
Mohlo by vás zajímat
Vaječný likér z Portorika
Likér coquito pochází z amerického ostrova Portoriko, který leží v Karibském moři, a je místní verzí vaječného koňaku, jenž je neoddělitelnou součástí amerických Vánoc. V Americe mu říkají eggnog a prodává se tam již hotový v nealkoholické variantě v krabicích stejně jako u nás mléko. To, zda si do něj pak přidáte brandy, bourbon, koňak, rum či jiný alkohol, pak už záleží jen na vás. Z Ameriky se eggnog rozšířil jako oblíbený vánoční nápoj do celého světa a v některých zemích si vytvořili své vlastní verze – coquito je právě jednou z nich.
Mohlo by vás zajímat
Likér vylepšený rumem
I když se coquito považuje za portorický národní nápoj, není jisté, zda odsud přímo pochází. V každém případě se podobné kokosové drinky připravují i na dalších karibských ostrovech a usuzuje se, že se vyvinuly právě z vaječného koňaku, který sem přivezli španělští osadníci v době kolonialismu. Ti jej pak obohatili místním rumem a coquito bylo na světě.
Tradiční vánoční nápoj
Coquitu se často přezdívá portorický vaječný koňak, vejce však v původní verzi nejsou. Místo nich mu chuť dodává kokosové mléko (název likéru v překladu ostatně znamená „malý kokos“), které doplňuje portorický bílý rum. V nejnovějších verzích se sice objevují i vejce, ale ty v originálním receptu chybí. Coquito se navíc často dochucuje vanilkou, skořicí, muškátovým oříškem, někdy i hřebíčkem či badyánem. Když vše smícháte dohromady, získáte lahodný, voňavý, krémový nápoj, který v Portoriku nesmí chybět na žádné oslavě.
A protože v Karibiku není třeba se zahřívat, podává se likér obvykle ve sklence doplněný kostkami ledu. Coquito se často používá do slavného karibského koktejlu Piña Colada, stačí je jen smíchat s ananasovým džusem, smetanou a bitterem a ozdobit třešničkou maraschino. Coquito je možné i různě dochucovat, třeba nutellou, kávou, jahodami, pistáciemi, citrusy a zázvorem, nebo i dýněmi na Den díkuvzdání.
Recept na pravé karibské coquito
Máte-li chuť kokosu v oblibě, určitě tento likér vyzkoušejte. Kokosové mléko nebo krém dnes koupíte v každém supermarketu, sladkou chuť navíc likéru dodává klasická ingredience využívaná i do českých likéru – slazené kondenzované mléko, které si můžete připravit i domácí. Hotový likér si pak můžete stylově dát třeba ke kokoskám, ale klidně i k vanilkovým rohlíčkům. A jak na něj?
Budete potřebovat: 1 plechovku kondenzovaného mléka, 1 plechovku salka, 1 plechovku kokosového krému, ¼ lžičky skořice, ⅛ lžičky muškátového oříšku, 1 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ šálku bílého rumu (množství alkoholu můžete snížit na 1 šálek a pak případně přidávat), tyčinky skořice na ozdobu.
- Všechny ingredience nalijte do mixéru a promixujte při vysokých otáčkách. Likér přelijte do láhve a nechte v chladničce odležet minimálně 1 hodinu.
- Před podáváním dobře protřepejte. Likér podávejte studený v malé sklenici ozdobené celým kouskem skořici.
- V lednici likér vydrží 4 až 6 měsíců. Jen počítejte s tím, že odležením se stává chuť alkoholu silnější. Pokud část kokosového tuku ztuhne, nechte likér 10 minut odstát při pokojové teplotě a před podáváním ho pořádně protřepejte. Likér snadno připravíte i bez alkoholu, stačí rum nahradit kokosovým mlékem a přidat rumový extrakt podle chuti.
Náš tip: Vyzkoušet můžete třeba i likér z ledových kaštanů podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Coquito
Thenoshery.com: Authentic coquito recipe | puerto rican coconut nog
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
Holka u plotny radí: Jak domácí bounty kokosové kuličky? Stačí pár surovin a čokoláda na zdobení a hotovo je do 10 minut