Nechcete si zašpinit kuchařku při vaření? Použijte potravinářskou fólii nebo si udělejte kopie, které si přilepíte na linku
1. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Pokud jste zapáleným kuchařem či kuchařkou a chcete ochránit vaši oblíbenou knihu receptů při vaření, existuje několik praktických metod a pomůcek, které můžete využít. V době, kdy při pečení cukroví budete mít ruce neustále zašpiněné, se budou hodit.
Obal nahradí potravinářská fólie
Jednou z možností, jak ochránit knížku receptů, je použití stojanu, který kuchařku drží ve vzpřímené poloze a chrání stránky před možným zašpiněním. K ochraně samotné kuchařky můžete využít také plastový nebo průhledný obal, který je snadno odnímatelný a jednoduše ho očistíte.
Pokud nechcete používat obal, můžete překrýt stránky kuchařky průhlednou kuchyňskou fólií, což je sice jednorázové řešení, nicméně velmi efektivní. Můžete také využít digitální kopii kuchařky nebo si recept vyfotit na telefon a ten poté na lince ochránit průhledným obalem nebo speciálním držákem. Před manipulací s kuchařkou si také vždy umyjte ruce, abyste předešli přenosu nečistot.
Mohlo by vás zajímat
Špinavé ruce už nejsou problém
Pro snadnější práci s kuchařkou můžete použít papírové záložky, což vám umožní rychle nalézt potřebné recepty bez neustálého listování špinavýma rukama. Udržování čisté pracovní plochy a umístění kuchařky mimo dosah zdrojů tepla také pomáhá zabránit jejímu poškození.
Pro ty nejčastěji používané recepty můžete zvážit laminaci stránek, které jsou pak voděodolné a snadno se čistí. Pokud nechcete riskovat poškození originální kuchařky, můžete si recepty opisovat nebo vytisknout a používat tyto kopie. Když si například ofocenou stránku přilepíte nad kuchyňskou linku, máte téměř jistotu, že se receptu nic nepřihodí.
Starost o knihu
Také příprava ingrediencí předem nebo vytvoření oddělených pracovních ploch může snížit riziko zašpinění kuchařky. Můžete třeba investovat do kuchařské aplikace pro váš telefon, která nabízí další užitečné funkce a snižuje riziko poškození papírové verze kuchařky.
Důležité je mít na paměti, že podstatná je i pravidelná údržba kuchařky po každém použití a odstranění skvrn nebo stříkanců. Pro poznámky a změny v receptech použijte místo vpisování do knihy samolepící bločky, které udrží originální stránky v čistotě.
Pokud je vaše kuchařka obzvláště cenná, zvažte možnost vytvoření kopie obálky, která ochrání originál při každodenním používání.
Náš tip: Ruce si můžete ušpinit třeba při výrobě lineckého cukroví z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Marokánky: Měkké a vláčné cukroví s vůní Orientu se snadno připravuje a chutná naprosto fantasticky