Tradiční recepty nikdy nezklamou: Pracičky podle babičky Anny voní ořechy i skořicí. Jejich přípravu zvládne i amatér
3. 12. 2023 Vaření
Pracny nejsou jen obyčejným cukrovím, představují významnou součást vánočních tradic a kultury v naší zemi. Pečení těchto sladkostí v adventním období je v českých domácnostech zakořeněné jako silný rituál, recepty se předávají z generace na generaci.
Tradiční i úplně moderní
I když je základní recept na pracny poměrně jednotný, v různých regionech České republiky se s nimi setkáme v drobných variacích, které odrážejí zvyklosti a chuťové preference místních obyvatel.
V současné době, kdy se stále více lidí zajímá o zdravý životní styl, se objevují i inovativní verze receptů, které se snaží vyhovět novým dietním trendům. Tyto moderní recepty nahrazují tradiční ingredience za zdravější alternativy, jako jsou surové cukry, bezlepkové mouky nebo rostlinné tuky.
Mezi „obměněné“ recepty, patří i ten na bezlepkové pracny neboli medvědí tlapky. K jejich přípravě potřebujete 200 g bezlepkové mouky, 100 g pohankové mouky, 100 g bramborového škrobu, 40 g kakaa, 180 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, špetku skořice, hřebíčku a 250 g změklého másla. Jak upozorňují autorky knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice, mouku a bramborový škrob lze nahradit pohankovou moukou. Postup přípravy těsta je stejný jako i praciček, které najdete na konci tohoto článku. Pouze místo formiček na pracny, použijete ty na „ořechy“.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor
Při pečení pracen je důležitá i správná příprava formiček. Ta zahrnuje například jejich vymazání, aby se předešlo přilnutí těsta, nebo posypání moukou pro usnadnění vyjímání těsta.
Pracny stejně jako další druhy suchého cukroví si zachovají svou kvalitu déle než dva týdny, pokud jsou skladovány v chladném prostředí. Pro ještě delší uchování je možné je zamrazit, poté vydrží přibližně šest měsíců. Po rozmrazení při pokojové teplotě budou znovu chutnat jako čerstvé, někdy dokonce i lépe.
Recept od předků
Pracny se nevyhnuly ani pozornosti českých spisovatelů a objevují se v některých literárních dílech, kde jsou zmiňovány jako důležitý prvek svátečního stolu a atmosféry. Právě tu dokáže vytvořit i cukroví od spoluautorky knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice Martiny Boledovičové. Její babička totiž pekla výborné pracny, které milovala celá rodina.
Pracičky podle babičky Anny
Na přípravu báječných praciček, které ozdobí váš štědrovečerní stůl, budete potřebovat: 360 g hladké mouky, 210 g mletých oříšků, 200 g cukru moučka, 250 g tuku (másla), 1 vejce, trochu citronové kůry, skořice a kakaa, cukr moučka na obalení.
Jak na to?
- Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a změklé máslo pokrájené na kostičky.
- Vypracujte vláčné těsto a nechte ho odležet v lednici, nejlépe přes noc.
- Těsto vtlačujte do formiček na pracny do tří čtvrtin a uprostřed udělejte mírný důlek palcem.
- Formičky dejte na plech do vyhřáté trouby na 160°C a pečte zhruba 8-10 minut podle velikosti formičky.
- Vyklopte a nechte vychladnout a podle chuti obalte v cukru.
Recepty z knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení.
Náš tip: V našem videoreceptu se dozvíte, jak se také dají vytvořit chutné pracny:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé medvědí pracny ve třech variantách: Vynikající jsou nejen ty z lískových ořechů, ale i tatrankové nebo kokosové
Jak na nejlepší pracny? Do těsta přidejte trochu hřebíčku a nechte ho odležet, na snadné vyklopení z formičky stačí jeden fígl
Šlehačkové cukroví: Na tradiční lahodné kousky stačí jen tři suroviny a minimum času na přípravu
Přečtěte si Zobrazit více
V akci: Máslo ve slevě se vyplatí koupit ve „velkém“. Bude se hodit do cukroví, ale i zmrazené vydrží díky triku 3 v 1 až rok
Deset tipů na ty nejlepší vanilkové rohlíčky: Máslo místo margarínu, správně připravená mouka a vychytávka se žloutkem
Jak tvarovat rohlíčky: Poradíme vám 6 způsobů tvarování oblíbeného cukroví