Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
4. 12. 2023 Vaření
Milujete linecké, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte leknínky plněné vláčným pudinkovo-máslovým krémem. Pro přípravu stačí jen vykrajovátko ve tvaru hvězdy a formičky na košíčky, zbytek je hračka.
Nejlepší recept na linecké cukroví
Osvědčený rozpis na linecké cukroví velí použít suroviny v množství 3-2-1. Tedy na 3 díly mouky dáme 2 díly másla a 1 díl cukru. Plus přidáme 1-2 žloutky, špetku soli pro zvýraznění chuti a případně mletou vanilku. Takové linecké v chuti nikdy nezklame. Naplněné pikantní, ideálně rybízovou zavařeninou bez zrníček, je nádhernou ozdobou svátečního stolu.
Ale zdobit můžete ještě víc! Když si dáte trošku práce a místo slepovaných koleček s horním otvorem vykrojíte hvězdičky, upečete je ve formičkách na košíčky, naplníte krémem a dozdobíte, bude o úžasy návštěv postaráno.
Anebo můžete zvolit o krok těžší variaci, ale taky ne moc náročnou. Nabízím oba recepty a je na vás, jaké si to uděláte. V galerii najdete i postupové fotky.
Mohlo by vás zajímat
Linecké leknínky jednoduché
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g studeného másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na krém: 300 ml mléka, 5 vrchovatých lžic moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek a 150-200 g změklého másla. Na dokončení: mandlové plátky a kandované ovoce
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát a vykrajujte tvary hvězdiček. Ty opatrně vtlačte do formiček na košíčky. Není potřeba formičky vymazávat, těsto se vyvalovalo na pomoučeném vál a to stačí.
Hvězdičky pečte v předehřáté troubě při 175 stupních asi 8 minut. Poté je vyjměte, vychladlé opatrně vyklopte z formiček.
Připravte si krém. V části mléka rozmíchejte pudink a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu a pak ihned vlijte studené mléko s pudinkovým práškem. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté vylijte do hlubokého talíře, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink prošlehejte s máslem do krému.
Hvězdičky (leknínky) naplňte krémem a dozdobte mandlemi a kandovaným ovocem.
Linecké leknínky zdobnější
Udělejte si těsto podle předchozího receptu a rozdělte je na dvě části. Z jedné upečte hvězdičky-leknínky podle předchozího popisu, z druhé vyválejte plát, vykrajujte kolečka a také je upečte.
Krém rovněž připravte dle předchozího popisu. Nyní spojte malou částí krému kolečka a hvězdičky upečené do tvaru leknínku. Leknínky pak také naplňte krémem a vše dozdobte mandlovými plátky a kandovaným ovocem.
Moje tipy:
- Na leknínky použijte klidně svoje vyzkoušené linecké těsto a svůj oblíbený krém. Pudink lze zvolit i pistáciový, krém pak víc kontrastuje s korpusy.
- Zdobení je snadné. Buď opatrně zapícháte mandlové plátky do krému, vždy mezi dva rohy hvězdičky, anebo ve složitější verzi přidáte mandlové plátky ještě mezi kolečko a košíček - hvězdičku.
- Plátky mandlí přidáváte vždy až když jsou oba korpusy spojené a leknínky naplněné. Po ztuhnutí krému mandle krásně drží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny