Sojanéza veganům zachraňuje Vánoce: Bez téhle falešné majonézy si totiž bramborový salát nedají
5. 12. 2023 Vaření
Vegani se zdržují konzumace jakýchkoli živočišných produktů, včetně masa, ryb, vajec, mléčných výrobků a medu. Když se blíží Vánoce a s nimi i příprava bramborového salátu, vegani musí být opatrní, aby se vyhnuli běžné používaným ingrediencím.
Nutné změny v receptu
Vegani se musí vyvarovat několika běžných ingrediencí, které se často objevují v tradičních receptech na bramborový salát. Mezi tyto neveganské složky patří majonéza kvůli obsahu vajec, smetana a zakysaná smetana, které jsou mléčnými produkty, stejně jako máslo a natvrdo uvařená vejce. Aby byl bramborový salát vhodný pro vegany, je třeba tyto komponenty nahradit rostlinnými alternativami.
Mohlo by vás zajímat
Čím je salát rizikový
Například, místo klasické majonézy, která je vyrobena z vajec, by vegani sáhli po sojanéze, která je dostupná v obchodech a je vyrobena bez vajec, často na bázi sóji, slunečnicových semínek, avokáda nebo akvafaby.
Vejce, která jsou běžnou součástí bramborového salátu, by vegani nahradili tofu nebo veganskými „vejci“ v prášku. Uzeniny, pokud se v rodinném receptu objevují, jako je uzené maso nebo šunka, by byly nahrazeny rostlinnými alternativami nebo by z receptu byly vynechány úplně.
Náhražka majonézy
Při výběru ingrediencí pro veganský bramborový salát je klíčové se ujistit, že neobsahují živočišné produkty, ale zároveň je důležité, aby salát zachoval tradiční chuť a konzistenci.
Veganské verze bramborového salátu mohou být připraveny tak, aby byly stejně chutné a uspokojivé jako tradiční recepty. Velkou roli, stejně jako u „obyčejného“ bramborového salátu hraje především množství a chuť majonézy, u veganů tedy sojanézy.
Sojanéza
Na výrobu domácí vegan majonézy, tedy sojanézy, budete potřebovat: 150 ml sójového mléka, 300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje, šťávu z jednoho menšího citronu, 1,5 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžičku soli a pepř.
Jak na to?
- Vyberte dostatečně vysokou nádobu pro mixování, do ní nalijte sójové mléko.
- Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu a vše promixujte ponorným mixérem.
- Pomalu a postupně do směsi přilévejte olej, přitom neustále mixujte, dokud směs nezhoustne a nedosáhne požadované konzistence.
- Do zhoustlé směsi vmíchejte hořčici. Přidávejte sůl a pepř podle chuti a znovu důkladně promíchejte.
- Nechte sojanézu vychladit v lednici a můžete ji podávat.
Náš tip: Vyzkoušejte také náš video recept na vídeňský bramborový salát, budete mile překvapeni:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
Jak si doma vyrobit sójové mléko? Postačí nám několik surovin, mixér a velký hrnec
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká