Bláznivé svátky cukrářky Mirky van Gils Slavíkové: 50 dárků pod stromečkem, režná rybí polévka i speciální štrúdl nesmí chybět
21. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Jak tráví Štědrý den cukrářka Mirka Van Gils Slavíková? Přestože již deset let žije se svými syny v Holandsku, pro web Toprecepty.cz přiznala, že na české vánoční tradice nedá dopustit. Ale Štědrý den pojímá po svém.
Advent jak se patří
Sváteční nálada je u cukrářky Mirky doma znát několik týdnů. Stromeček totiž zdobí už na první adventní neděli a ve stejné době začíná kupovat a balit dárky. „Od prvního adventu, co se kupuje, tak se to i balí,“ směje se Mirka.
„Možná někdo řekne, že je to bláznivý, ale já balím úplně všechno, od zubní pasty přes ponožky, každou zvlášť. Když něco milujete, tak to chcete co nejdéle. Proto je večeře u nás nejméně tříhodinová, než se dostaneme ke stromečku, a s rozbalováním dárků končíme třeba ve dvě ráno,“ svěřila se pro Toprecepty cukrářka Mirka, která odhaduje, že se u nich každoročně pod stromečkem najde tak na 50 dárečků.
Zato s cukrovím to paradoxně nepřehání. Peče zhruba 10-15 druhů a maximálně 5 kg. „Víc už je podle mě špatně, protože se to nesní,“ říká Mirka s tím, že by cukroví nikdy nezamrazovala. „Mrazák obsahuje maso, zeleninu, ovoce a cukroví od toho natáhne ty pachy, chuť je pak zdeformovaná,“ vysvětluje cukrářka a připomíná, že mrazák vysušuje. „Podle mě je škoda cukroví takhle znehodnocovat,“ uzavírá a doplňuje, že když má přece jen napečeno navíc, dá cukroví do krabiček a rozdá, klidně místo dárků.
Mohlo by vás zajímat
Štědrý den u Mirky
U stolu se pravidelně scházejí tři, tedy Mirka a její synové, ale vždy pozvou ještě jednoho dva lidi navíc. „To už nejsou Češi a my tím rozptylujeme kouzlo českých Vánoc dál,“ svěřuje se Mirka s vysvětlením, že Holanďané slaví Vánoce o den později a trochu jinak.
A co dobrého si Mirka se svou rodinou a hosty dopřávají? Je to režná rybí polévka podle receptu od babičky, která do ní dříve dávala 3 kapří hlavy, jikry, mlíčí, zeleninu. „My jsme tomu říkali režná polévka, protože byla vážně masová, bylo tam hodně rybího masa. A zahušťovala ji jíškou. Babička totiž měla vždycky v kredenci hrníček s jíškou,“ vzpomíná cukrářka.
K polévce se u Mirky dále podává bramborový salát a kapří řízky. Jako předkrm si každý rok v rodině vyberou surovinu, kterou ještě nikdy neochutnali. Dezerty mívá cukrářka dva, respektive tři. Kromě cukroví a nějakého zákusku je to také každoročně ještě štrúdl, na který nám Mirka poskytla recept:
Šéfíček tam nahoře
Vánoce jsou křesťanské svátky a takt je má v srdci i Mirka. „Měla jsem neuvěřitelné štěstí, že jsem vyrostla v liberální rodině. Hodně se o nás starala babička, která nám vyprávěla příběhy z Bible takovým způsobem, že i kdybyste nechtěla být věřící, tak se stanete. Velmi často jsem s babičkou taky chodila do kostela a pak jsem si na tyhle chvíle během života mnohokrát vzpomněla. Když vás potkají určité momenty, tak pak zkrátka víte, že ten šéfíček nahoře existuje,“ uzavírá cukrářka.
Mirka speciálně pro čtenáře webu Toprecepty nechává nahlédnout i do svého soukromí. Takhle to u ní doma na svátky vypadá:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččin štrúdl podle Mirky van Gils Slavíkové voní jablky a perníkem. Těsto je specifické tím, že kyne pod vodou
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Blesková drobenka: Naučte se ji perfektně připravit podle videonávodu