Smaženka přežila socialismus a dál je českým hitem: Potřená hořčicí a obložená okurkou a kapií chutná perfektně
6. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Pod termínem smaženka si můžeme představit jak omeletu na chlebu, tak chleba obalený ve vajíčku, tak i malé sýrové karbanátky - smaženky. Každopádně vždy jde o kombinaci chleba a usmaženého vajíčka. Tahle dobrota byla hitem bufáčů už před revolucí a oblíbená je dodnes.
Z karbanátku se stal obložený chléb
Historie smaženky sahá až do 70. let minulého století. Tehdy však připomínala spíše malý karbanátek a Československé státní normy u ní, jako u všech pokrmů tehdy, striktně nařizovaly, co musela obsahovat.
Tehdejší sýrová smaženka sestávala tedy ze strouhaného eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, soli a česneku. Z těchto surovin se tvořily obdélníkové krokety, které se smažily na rozpáleném oleji z obou stran a poté servírovaly na chlebu, potřené hořčicí a posypané nasekanou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Přidat se dá skoro cokoliv
Později se pod termínem smaženka připravovaly vaječné omelety, podávané na chlebu, anebo chléb obalovaný ve vajíčku a poté usmažený.
V současnosti si smaženku může každý výrobce vytvořit podle svého receptu, obvykle ale v bufetech a lahůdkách najdete smaženku jako omeletu na chlebu, doplněnou často ještě hořčicí, cibulí, kapií a petrželkou.
V moravských domácnostech je ovšem v oblibě smaženka z „chleba ve vajíčku“ a na našem webu najdete pod heslem smaženka najdete mnoho různých receptů, třeba i na smaženky celerové nebo tuňákové. Ale klasika je klasika. Proto nabízíme recept na smaženku, která za pár korun nasytí i početnou rodinu.
Smaženka k večeři
Jak na to?
- Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se solí a pepřem dle chuti.
- Každý krajíc chleba namočte z obou stran do rozšlehaných vajec, aby se chléb vejci dobře nasákl.
- Na pánev dejte trochu oleje a nechte ho zahřát. Položte namočené krajíce chleba na rozpálenou pánev.
- Smažte chleby z obou stran dozlatova. Hotové opečené chleby potřete plnotučnou hořčicí a dejte na ně cibuli nakrájenou na plátky, nakrájenou kyselou okurku a plátky rajčat.
- Smaženky podávejte ihned po dokončení.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit sýrové smaženky:
Zdroje informací:
ireceptar.cz - Klasická socialistická smaženka z vajec a strouhanky: Skvělá večeře za pár korun
stream.cz - Smaženka: Bývalá hvězda socialistických bufetů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
MasterChef 2023: Do restaurace Eska raději až po výplatě. Malá smaženka z půlky krajíce vyjde na stovku, větší na 258 Kč