Vánoce v době královny Viktorie: Ta měla na talíři pečenou labuť, poddaní hustou kaši a zeleninu, všichni pak speciální vánoční dort
9. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Královna Viktorie seděla na britském trůnu dlouhých třiašedesát let a sedm měsíců. Není divu, že po ní byla pojmenována celá epocha, tzv. viktoriánské období. A jak Britové v době její vlády, v druhé polovině 19. století, slavili vánoční svátky?
Léty prověřené tradice
Období všestranného rozmachu ostrovního království za vlády královny Viktorie přineslo na jedné straně větší vzdělanost a prosperitu především střední vrstvě společnosti, na druhé bídu obyčejných dělníků a dětskou práci. Přesto se viktoriánská epocha výrazně zapsala do historie Velké Británie.
Vánoční svátky už tehdy byly symbolem rodinné pospolitosti a hojnosti. Není tajemstvím, že Britové jsou trochu konzervativní, proto nepřekvapí, že navazovali na několika stoletími prověřené vánoční tradice. A některé z nich přetrvaly do dnešních dnů.
Mohlo by vás zajímat
Královna jedla labuť, bohatí hovězí pečeni
Na rozdíl předchozího období, kterému se říkalo georgiánské (více než sto let vládli panovníci jménem Jiří/George s pořadovými čísly od jedné do čtyř), se nepořádaly velké vánoční oslavy a hostiny. Vánoce se staly zcela rodinnou záležitostí.
A co bylo na talíři? O královně Viktorii je známo, že si pochutnávala na pečené labuti. Ta se někdy podávala i v bohatších rodinách, kde bylo zvykem připravovat různé pečeně. Převážně byly z hovězího, skopového a krůtího masa i ze zvěřiny, doplněny bývaly kaštanovou nádivkou. Na severu Anglie například byl nejoblíbenějším vánočním pokrmem kořeněný rostbíf.
Mohlo by vás zajímat
Na ty chudší zbyla husa
Drtivá většina viktoriánských rodin měla ke štědrovečerní večeři pečenou husu. Té ale podle finančních možností předcházely ještě frumenty, jak se říká husté celozrnné kaši ředěné mlékem nebo vývarem. Běžná byla také ústřicová polévka a pečená šunka s nádivkou.
Zelenina v té době byla důležitou součástí jídla bohatých lidí i nižších vrstev. Na vánočním stole se tak jako příloha k pečínce servírovaly brambory, obilné klíčky, zelí, pastinák a mrkev. Podávání nesezónní zeleniny, jako jsou chřest, fazole a rajčata, se pro zámožné rodiny stalo způsobem, jak ukázat, že si mohou dovolit skleník a zahradníky.
Po večeři si pánové dávali sklenku pálenky, dámy zase šálek svařeného vína.
Mohlo by vás zajímat
Dort, který po staletí musí být na stole
Pokud jde o moučníky a dezerty, nechybělo sušené ovoce bohatě obalené v cukru, perník, různé druhy sladkých pudinků a kaštanové pyré. Zajímavostí je tzv. Twelfth Cake. Ten se pekl už ve středověku a původně měl své místo na stole až 5. ledna, tedy dvanáctý den vánočních svátků a v předvečer svátku Tří králů.
Jde o opravdu hutný moučník, do jehož těsta se přidává velké množství sušeného a kompotovaného ovoce, a zdobí ho bílá fondánová poleva. Ta se dnes dekoruje ještě různými stříbrnými jedlými kuličkami nebo jedlou dortovou krajkou.
Recepty na tento dort se různí, záleželo vždy na zvyklostech rodiny i na tom, jaké suroviny byly zrovna doma k dispozici.
Náš tip: Nejen o vánočních svátcích si můžete osladit život lákavým pařížským dortem podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
english-heritage.org.uk: Christmas Dinners Through History
history.co.uk: Seasons Eatings: The History Of Christmas Dinner
historyextra.com: The roasts of Christmas past: 5 festive dinners from British history
kochkulturmuseum.at: Viktorianische Weihnachten
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem