Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
11. 12. 2023 Vaření
Nestačí jen upéct výborné vánoční cukroví, ale také je potřeba ho vhodně uchovávat. Jak ho co nejlépe skladovat, aby vydrželo přes vánoční svátky, a přitom nic neztratilo nic ze své chuti a vláčnosti.
Čím se řídit při skladování cukroví
Vánoce to není jen Štědrý den a vánoční svátky. Přípravy obvykle začínají už několik týdnů předem. Každý druh vánočního cukroví potřebuje různou dobu odležení a vhodného skladování. Pokud se nám tedy nestane, že z krabice najednou nezačne cukroví záhadně mizet. V každém případě je třeba zvážit, jaké máme možnosti skladování a co vše bude potřeba uložit tak, aby cukroví bylo ve sváteční dny výborné a krásně měkké. Některé druhy potřebují delší uložení za vhodných podmínek, jiné je nejlepší co nejdříve sníst.
Pro všechny ale platí základní pravidlo: uskladnění v suchu a chladu. Obzvlášť je třeba se dobře postarat o kousky s krémem, které jsou náchylnější na zkažení. Ať už skladujeme kterékoliv cukroví, mělo by být stranou od aromatických potravin, aby nenačichlo. Skladovat ho můžeme v papírové krabici, plechových krabicích, plastových nádobách. Každý druh potřebuje to své. Všechny obaly by měly jít dobře uzavřít.
Mohlo by vás zajímat
Jak má vypadat krabice na uskladnění cukroví
Je třeba vybrat čistou papírovou krabici. Krabici na skladování cukroví je třeba přichystat tak, aby kousky dobře chránila. Dovnitř by měl přijít pečicí papír nebo alobal na zakrytí cukroví ze všech stran, aby se k němu zbytečně nedostala vlhkost. Na pečicí papír ještě můžeme dát ubrousky na oddělení různých druhů. Před pachy dalších potravin ještě lépe chrání alobal.
Nezapomeňte, že do jedné krabice mohou přijít pouze druhy s podobným aromatem.
Jak skladovat perníčky a zázvorky
Na skladování perníčků a zázvorek, které mají změknout, se hodí papírové krabice, vyložené papírem nebo alobalem. Aby bylo cukroví vláčné, můžeme k němu dát rozpůlené jablko. Je ho ale třeba kontrolovat a měnit za čerstvé. Ihned měkké perníčky můžeme uchovávat v keramických a plechových nádobách.
Jak skladovat linecké cukroví
Cukroví z lineckého těsta s náplní z marmelády ukládáme do papírové krabice s pečicím papírem nebo alobalem. Linecké bez náplně a vanilkové rohlíčky či pracny a další křehké cukroví dáváme do plechových krabic.
Jak skladovat cukroví plněné krémy
Cukroví plněné krémy je lepší skladovat v lednici v plastových krabičkách. Můžeme do nich dát i alobal. Další variantou je chladný sklep a balkon, ale je třeba hlídat, aby cukroví nepřemrzlo.
Jak skladovat sušenky
Křupavé cukroví, jako jsou sušenky, má být skladováno tak, aby nenavlhlo a nezměklo. Dejte ho do plechové nebo plastové krabice a skladujte při pokojové teplotě.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak skladovat kokosky, bílkové a nepečené cukroví
Kokosky, pusinky a jiné bílkové cukroví chráníme před vlhkem. Ideální je nechávat kousky v papírovém sáčku nebo v krabici při pokojové teplotě. Nepečené cukroví: včelí úly, kuličky a další druhy skladujeme v plastové nádobě v alobalu. I tentokrát dbáme na dobré uzavření. Když máme přichystány různé nepečené roládky a salámy, nedáváme do krabice, ale stačí pouze zabalit do alobalu a dát do chladna. Všechno nepečené cukroví je obvykle třeba co nejdříve sníst, proto ho připravujeme na poslední chvíli.
Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu jednoduché tiramisu kuličky:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recept a tipy na linecké podle Mirky van Gils: Aby bylo krásně křehké, nejdříve vyšlehejte máslo se žloutky, radí cukrářka
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit
Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky