Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou
11. 12. 2023 Vaření
Nemáte ještě letos napečeno a vůbec nestíháte? Pokud byste měli zvládnout jen tři druhy cukroví, tak se pusťte do těch podle receptů Josefa Maršálka. Tyto ořechy, pracny a linecké patří v rodině slavného cukráře k nejoblíbenějším. Pro Toprecepty.cz poradil i to, jak je připravit, aby byly dokonalé.
Co se peče u Josefa Maršálka?
Snad každá rodina má nějaké své ověřené druhy cukroví, na které nedá dopustit a Vánoce si bez nich nedokáže představit. Slavný cukrář Josef Maršálek má v oblibě tři sladké delikatesy, které zařadil i do své nejnovější kuchařské knihy Čas na pečení II. s Terezou Bebarovou a Josefem.
Tu vytvořil společně se svou kolegyní z pořadů Buchty po ránu a Peče celá země herečkou Terezou Bebarovou, s níž jej spojuje právě láska k pečení.
Všechny tři oblíbené druhy cukroví slavného cukráře patří k těm tradičnějším, vždy jsou ale něčím vylepšené, což z nich dělá delikatesu. Klasické pracny jsou růžové, neboť jsou dochucené lyofilizovanými malinami, ořechy mají v těstě místo vlašských ořechů kokos a linecké je zkrátka dokonalé samo o sobě. S tímto cukrovím si tak rozhodně vysloužíte obdiv nejen od rodiny, ale i od všech vánočních návštěv.
Mohlo by vás zajímat
Jak zpracovat těsto na linecké, prachy a ořechy?
Pokud letos nemáte na pečení čas, jsou tyto tři klasické sladkosti ideálním řešením. Jejich příprava totiž není nijak složitá a zvládnete je levou zadní i po příchodu z práce. Jak říká Josef Maršálek: „Většina vánočního cukroví má jako základ křehké těsto. To si vždy připravujeme tak, že v míse smícháme všechny sypké ingredience, ať už je to mouka, cukr, koření, sůl, kakao, ořechy a nebo jiné jádroviny.“ Do této směsi se pal přidá na kousky nakrájené studené máslo a vypracuje se drobenka.
„V momentě, kdy neobsahuje žádné viditelné kusy másla, přidáváme jakoukoliv tekutinu, která v receptu je (pokud tam je) jako např. vejce, mléko, smetana, víno, pivo a tak dále. Následně zamíchání je poté rychlé, krátké a rázné. Těsto dáme na 15 minut odpočinout do lednice a můžeme ho ihned zpracovávat,“ doporučuje ještě pro Toprecepty oblíbený cukrář. A zde jsou ony slibované recepty:
Kokosové ořechy čokoládovou náplní
Budete potřebovat: 250 g cukru moučky, 100 g hladké mouky, 140 g másla, 150 g jemně mletého kokosu, 3 g prášku do pečiva, 2 g soli. Na náplň: 150 g másla, 150 g hořké čokolády, 50 g cukru moučky, 25 g kakaa a 25 g rumu.
- Z mouky, cukru, kokosu, prášku do pečiva a soli vypracujte těsto a nechte je odležet v chladu.
- Do formiček na ořechy namačkejte malé kousky těsta tak, aby formičky byly po stranách zaplněny maximálně z poloviny. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C dokud nezezlátnou. Ještě horké je vyklepněte z formiček. Pokud používáte silikonové formy, můžete je nechat vychladnout v nich.
- Na náplň ušlehejte dohladka máslo s cukrem a rumem, přidejte sůl a nakonec rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládu. Šlehejte, dokud nezískáte hladký a objemný krém. Ten přeneste do sáčků s ozdobnou špičkou a ořechy k sobě po dvou slepte. Dejte do lednice vychladnout a uložte do krabice na studené místo.
Linecké s džemem
Budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 30 g kukuřičného škrobu, 100 g cukru moučky, 10 g vanilkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek M, 2 g soli a 200 g pikantní džem z červeného ovoce.
- Ze všech ingrediencí kromě džemu vypracujte těsto a nechte je chvíli odležet v chladu.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na sílu asi 3 mm a vykrajujte z něj tvary a odkládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Do poloviny tvarů udělejte otvor. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C, dokud lehce po okrajích nezvládnou.
- Vychladlé kousky k sobě spojte pikantním džemem a lehce pocukrujte. Skladujte v suchu a chladnu v dobře uzavíratelné dóze.
Malinové pracny
Budete potřebovat: 190 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky, 125 g cukru krupice, 140 g másla, 10 g mrazem sušených malin, 2 g soli. Na obalení: 100 g cukru moučky a 10 g mrazem sušených malin.
- Z ingrediencí vypracujte těsto a nechte odležet v chladu.
- Připravte si malinový cukr tak, že do sekačku navažte všechny ingredience a mixujte, dokud nezískáte růžový pudrový cukr.
- Těsto namačkejte do formiček na pracny až po okraj a pečte při 160 °C dozlatova. Ještě za horka vyklepněte pracny z formiček a poté je obalujte ve směsi malinového cukru. Uložte je do dobře uzavíratelné vzduchotěsné dózy, v níž vydrží až několik týdnů.
Jak už jsme uvedli, všechny tři recepty pocházejí z nové kuchařské knihy herečky Terezy Bebarové a cukráře Josefa Maršálka Čas na pečení! Jde již o druhý díl, přičemž v knize tentokrát najdete více než šedesát skvělých receptů na sladké i slané delikatesy, které jsou připraveny tak, aby si s nimi poradil nejen začátečník, ale aby potěšily i pokročilé pekařky a pekaře. Autoři mysleli rovněž na ty, kteří chtějí péct bez mouky – pro ně je tu celá kapitola alternativních receptů.
Náš tip: Linecké vonící citronem si můžete upéct také podle našeho video receptu.
Na fotku všech druhů cukroví a na to, jak Josef Maršálek pekl s Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Tři nejoblíbenější druhy cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!
Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
Medová kolečka s jemným karamelovým krémem podle receptu cukráře Josefa Maršálka
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
Vánočka podle receptu Josefa Maršálka: Dokonalé nakynutí zajistí snadný "okenní test", chuť vylepší poleva s oříšky a skořicí