Míša Landová z Peče celá země radí, jak na skvělé cukroví: Plánujte, dejte si čas a nesnažte se péct vše najednou
11. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Vánoce jsou doslova za rohem a ve většině českých domácností už se začíná péct cukroví, někde už je dokonce i skoro dopečeno. je to správně? Cukrářka Michaela Landová pro Topreecpty.cz vysvětlila, na jaké pečení je nejvyšší čas, i kde je třeba ještě počkat.
Co péct nyní a co počká
Porotkyně pořadu Peče celá země Michaela Landová má s pečením letité zkušenosti, proto dobře ví, jak se nachystat na vánoční svátky. „Za předpokladu, že chceme cukroví na svátky, je teď ideální čas na vše suché, tedy vanilkové rohlíčky, linecké, ale můžeme si upéct i všechny korpusky, které budeme později plnit,“ říká pro Toprecepty.cz.
Na některé druhy však máme stále čas. „Pár dnů před svátky se obvykle cukroví plní krémy, dokončuje polevami a připravuje se i nepečené cukroví jako třeba vosí hnízda,“ říká Landová s tím, že poslední roky spousta rodin konzumuje cukroví již během adventu, takže připravují i toto cukroví dříve.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při pečení
Největší chybou, kterou dělají Češi při pečení cukroví je podle Landové přístup k surovinám. „Někteří lidé na nich šetří a tím i na sobě, dost často je to kvantita na úkor kvality. Jinak jsem ale moc ráda, že jako národ tak hodně pečeme a cukroví patří určitě mezi to vyhledávané,“ říká porotkyně pořadu Peče celá země, který v lednu odstartuje svou třetí řadu.
Rady pro snazší pečení
Michaela Landová má pro čtenáře webu Toprecepty.cz i několik dobrých rad. „Pečení si dobře naplánovat, sepsat si seznam cukroví, které chci péct a s tím i potřebné suroviny. Nakoupit vše najednou, případně využít i akční nabídky,“ doporučuje. „Nesnažit se upéct vše najednou, ale práci si rozložit do více dní. Domluvit se s přáteli a upéct si něco společně nebo si druhy mezi sebou vyměnit,“ dodává.
Zároveň zdůrazňuje důležitost dodržování postupů. „U většiny pečení je potřeba držet se receptu a suroviny přesně odvažovat,“ upozorňuje. „Samozřejmě některé recepty jako třeba kynuté těsto nebo bábovka se dají zvládnout i takzvaně od oka, ale moderní cukrařina se bez přesnosti neobejde,“ připomíná Landová.
Jak se peče u mistryně
Sama si dá nejraději od každého cukroví kousek. „I když v posledních letech jsem si oblíbila pařížské rohlíčky se slaným karamelem,“ přiznává. Při pečení ovšem „jede“ ve velkém. „V loňském roce to bylo téměř dvacet druhů, ale peču vše obvykle jen z malé dávky. Mám ráda pestrost na talíři a rozmanitost chutí,“ vysvětluje oblíbená cukrářka.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho receptu upéct šlehačkové cukroví:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
5 tipů, čím potírat kuře na grilu: Vyzkoušejte osvědčené rady pro oblíbenou letní klasiku
Kuře nejprve omyjte a osušte, případně ještě naporcujte. Naporcováním citelně zkrátíte dobu, po kterou je nutno kuře ponechat na grilu. Poté jej… Číst více
Jak se starat o grilovací náčiní? Myčka mu neprospívá, myjte ho nejlépe ručně
Nejběžnější údržbou, kterou grilovacímu náčiní můžeme věnovat, je dostatečné mytí, během kterého postupujeme tak, abychom nástroje nepoškodili nebo… Číst více
Nemůžete se dočkat venkovní grilovačky? Se stolním grilem si užijete parádní grilování i doma kuchyni! Jak jej vybrat?
Venkovní grilovací sezona se kvapem blíží, ale… Číst více
Grilování levou zadní: Jaké oleje použít na marinádu a čím ji nejlépe dochutit?
Konečně tu máme teplejší večery, což pro… Číst více
Užijte si v létě barbecue. V čem spočívá tento způsob úpravy masa a jak se liší od grilování?
U nás se většinou griluje, Američané zase… Číst více
Jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue? Vysvětlíme, v čem se vzájemně liší
Barbecue vychází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA a Austrálii. Díky nižší teplotě a delšímu času má blízko k uzení a aroma… Číst více
Jak se dělá barbecue? Od grilování se liší hned v několika věcech. Které to jsou?
I grily bývají stejné, i když v nabídce jsou speciální grily na barbecue. Zásadním rozdílem je délka přípravy jídla a od ní se odvíjí teplota, při… Číst více
Trhané maso je hit! Chutná výborně, příprava je velice snadná a využití v kuchyni široké, stačí jen dodržet postup
Specialitu nazvanou trhané maso má v současnosti… Číst více
Jaká má být teplota masa při grilování? Víme, jak zajistit správné propečení masa
Teplotní sonda je velmi dobrým pomocníkem, ale byla by nám k ničemu, pokud nebudeme vědět, jaké teploty je třeba hlídat. Nejen u steaků, ale i u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více