Jak na dokonalý máslový pudinkový krém: Díky jednoduchým radám bude krásně hladký a cukroví zvláční i dochutí
12. 12. 2023 Vaření
Jakmile je cukroví napečeno, zbývá ještě naplnit je krémy. Ten pudinkový zjemněný máslem patří k nejoblíbenějším. Dá se libovolně dochutit a díky těmto tipům bude krásně hladký a bez hrudek.
S jemnou máslovou chutí
Základem většiny krémů do cukroví je máslo, které se jednoduše ušlehá s cukrem a pak nějak dochutí, třeba mletými ořechy. Je-li na vás pouze máslový krém příliš hutný a tučný, můžete jej odlehčit pudinkem. Takovým jeho předchůdcem je krém nastavený moučnou kaší, tedy moukou uvařenou v mléce, který je levnější variantou máslového krému.
Předností toho pudinkového je, že je i navíc bezlepkový (raději ale vybírejte i přímo bezlepkový pudink). Navíc může být v mnoha příchutích, stačí jen změnit příchuť pudinku, anebo vanilkový krém dochutit rumem, oříšky, čokoládou a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Různé pudinky, různé příchutě
Klasický je vanilkový, klidně ale můžete sáhnout po karamelovém, kokosovém nebo třeba i malinovém pudinku. Případně můžete třeba ten základní vanilkový doplnit dalšími ingrediencemi (např. ořechy).
Jedinou nevýhodou tohoto krému je, že má o trochu kratší trvanlivost, vydrží maximálně týden (obyčejný máslový až měsíc) a je nutné jej uchovávat v chladu.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat pudinkový krém?
Příprava máslového pudinkového krému je poměrně snadná, přesto je třeba si pár věcí ohlídat, aby byl krém krásně jemný.
- Nejdůležitější je hlavně udělat dobrý pudink, přičemž klíčový je výběr již samotného pudinkového prášku. Ten je lepší z kukuřičného škrobu, neboť lépe drží tvar. Pudink pak připravíte úplně klasicky podle návodu na obalu s pudinkovým práškem. Jen je třeba v tomto případě použít menší množství mléka – na jedno balení pudinku vám stačí jen 250-300 ml mléka.
- Kastrůlek nejdříve vymažte máslem, aby se pudink nepřichytil, pak do něj vlijte část mléka a zahřejte. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem a vlijte do horkého mléka v kastrůlku.
- Důkladně průběžně promíchávejte vařečkou, krém bude docela rychle hotový. Jakmile pudink řádně zhoustne a ztratí svoji škrobovou chuť, je hotovo. Vlijte jej do hlubokého talíře a zakryjte potravinářskou folií. Takto se nahoře nevytvoří škraloup.
- Vychladlý pudink (pokojové teploty) prošlehejte se změklým máslem. Pokud budou mít obě suroviny stejnou teplotu, nehrozí, že se pudinkový krém srazí. Hlavně dbejte na to, aby byl pudink zcela vychladlý a ztuhlý (ale ne studený) a máslo povolené.
- Pokud by se krém stejně srazil, můžete jej dát v misce do vodní lázně a za stálého prošlehávání opatrně zahřívat, dokud se nestane hladkým.
- Hotový krém nakonec uložte do chladu, aby trochu ztuhl a lépe se vám s ním pracovalo při zdobení.
Vanilkový máslový krém s pudinkem
Pokud byste chtěli cukroví naplnit máslovým krémem nastaveným pudinkem, můžete si ten vanilkový snadno připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 1 lžíci krupicového cukru, 1 máslo pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, rum podle chuti.
- Pudink uvařte podle návodu na obalu jen s menším množstvím mléka. Pak jej nechte vychladit na pokojovou teplotu.
- Povolené máslo pokojové teploty ušlehejte s cukrem do bílé pěny, po částech pak do něj zašlehávejte vychladlý pudink. Hotový krém nakonec můžete dochutit rumem nebo rumovou esencí.
Náš tip: Pudinkový krém můžete využít třeba do těchto košíčků, které snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Na poctivý domácí pudink nepotřebujete pudinkový prášek. Stačí 4 suroviny
Připravit hladký a nadýchaný pudinkový krém s námi zvládnou i začátečníci. Stačí dodržet několik důležitých zásad
Přečtěte si Zobrazit více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Košíčky Izidor: Oblíbený dezert jako vánoční cukroví je naplněný lahodným čokoládovým krémem a jemně voní rumem