Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
12. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař Roman Paulus. Společně s rodinou je oslaví tradičně, chybět nebude ryba, cukroví ani bramborový salát. Pro Toprecepty.cz Paulus vysvětlil, proč ho vyrábí na dva způsoby, jak to mají jeho děti s kaprem, nebo kolik druhů cukroví peče.
Tátova návštěva
Kuchař oceněný šesti michelinskými hvězdami, které získal pro hotel Radisson Blu Alcron Prague, historicky často o svátcích pracoval. To se však poslední roky změnilo a snaží se být spíš doma. „Všechno si nachystáme, potom se jdeme většinou projít, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu,“ popisuje Paulus pro Toprecepty.cz.
„Můj táta většinou slaví Štědrý den u nás i u sestry, tak se obvykle začínáme někdy po obědě scházet a povídat si, potom si dáme spíš pozdní oběd než večeři, a pak přijdou nějaké dárky,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Oběd nebo večeře
Na časnou večeři se podává klasika. „Já vždycky dělám kapra, ale teď spíš takový mix ryb, protože děti úplně kapra nechtějí. Dělám pár druhů ryb, krevety nebo i jiné mořské plody,“ vysvětluje kuchař se zkušenostmi ze zahraničí. „Já mám kapra rád a myslím si, že je to dobrá ryba, jen je trošku neštěstí s těmi kůstkami. Ale není důvod se mu úplně vyhýbat,“ myslí si Paulus.
Co se týká bramborového salátu, je doma u slavného šéfkuchaře netradiční situace. „Většinou připravuji trochu klasického majonézového s kořenovou zeleninou, a potom, protože jsem dlouho pracoval v Rakousku, tak udělám ještě vídeňský,“ říká.
Mohlo by vás zajímat
Uzenina v salátu
Do tradičního salátu Roman Paulus uzeninu nedává, ale rozhodně netvrdí, že by to bylo špatně. „Není nic horšího, než když si lidé vnucují svoje pravdy a začnou se kvůli tomu hádat. Ať si to každý udělá, jak je zvyklý. Většinou, jak se to člověk naučí v rodině, tak to potom dělá celý život,“ myslí si první český šéfkuchař, který získal michelinskou hvězdu.
Jak říká, v jeho rodině se vaří téměř všechny vánoční pokrmy: „Rybí polévku dělám taky a co se týče Kuby, Vánoce nejsou jenom jeden den, takže v průběhu svátků určitě uděláme i tohle jídlo.“
Nepříjemná alergie
S cukrovím to má Roman Paulus složité. „Já mám alergii na cukr, která se projevuje tak, že, když ho jím, tak strašně tloustnu (smích). Takže se snažím cukroví moc nejíst, ale stojí mě to velké sebezapření,“ říká šéfkuchař pro Toprecepty.cz.
Určitě si však cukroví jeho rodina neodepírá. „Každý rok si uděláme den, kdy pečeme. Ne velká kvanta, ale pár druhů v malém množství, abychom měli tak dva, tři tácy na stůl. Myslím si, že to k tomu patří a je to takové hezké,“ sdělil Paulus.
Vánoce jsou o volném čase
Místo vaření mnoha dalších pokrmů volí rodina Romana Pauluse dojídání „zbytků“. „My to tak děláme v průběhu celého roku (smích). Jedna věc je, že je škoda vyhazovat jídlo, druhá, že vánoční jídla jsou poměrně časově náročná, člověk jezdí po rodinách, takže to není jenom o vaření, ale také o volném čase,“ vysvětluje majitel olomouckého bistra, které nese jeho jméno.
V něm bude o svátcích zavřeno. „Ať mají všichni volno a svátky si užijí. Máme té práce opravdu hodně a je potřeba, aby si lidi odpočinuli. Máme otevřeno mezi svátky tři dny, ale vyloženě sváteční dny, včetně Silvestra a Nového roku máme zavřeno,“ říká Roman Paulus.
Náš tip: Vyzkoušejte kapra s bramborovým salátem podle našeho videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Míša Landová z Peče celá země radí, jak na skvělé cukroví: Plánujte, dejte si čas a nesnažte se péct vše najednou
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Herečka Patricie Pagáčová upeče jen dva druhy cukroví. Vanilkové rohlíčky podle babičky ale nesmějí chybět
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Recept a tipy na linecké podle Mirky van Gils: Aby bylo krásně křehké, nejdříve vyšlehejte máslo se žloutky, radí cukrářka