Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
15. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Vánočka na sváteční stůl patří a tradici má ještě delší než vánoční cukroví. Přesto má z jejího pečení spousta lidí obavy. Když ji ale upečete podle receptu cukráře Josefa Maršálka a budete se držet jeho rad, které prozradil pro čtenáře webu Toprecpety.cz, vyjde i napoprvé na jedničku!
Vánočka je starší než stromeček i cukroví
Víte, že pečení vánočky patří k našim nejstarším vánočním tradicím? Slavné pečivo z kynutého těsta se peče mnohem déle, než se zdobí stromeček nebo peče cukroví a vyrovnat se mu může snad jen tradice stavění betlémů.
V minulosti byla vánočka, jíž se dřív říkalo calta, jednou z nejdůležitějších součástí štědrovečerní večeře, hospodyně jich často pekla rovnou několik a s pečením a konzumací se pojila spousta zvyklostí.
Podoba vánočky se sice v průběhu staletí proměňovala až do té dnešní, ani ta ale není vždy stejná. Někde se peče vánočka z pěti pramenů, jinde z šesti, sedmi či osmi, tradiční je ale ta z devíti.
Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny znamenají rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku. Bez ohledu na množství pramenů má ovšem vánočka vždy představovat dítě v peřince a symbolizovat štěstí, hojnost a nový život.
Mohlo by vás zajímat
Co dělat, aby vánočka nepopraskala
Právě splétání pramenů je jedním z důvodů, proč je vánočka pro mnohé tak trochu noční můrou. Stačí totiž nějaká malé chybička a vánočka se sesune, klesne a stane se z ní placka, uprostřed se utvoří tzv. brousek, nebo na povrchu popraská.
Jak tomu předejít, na to jsme se zeptali cukráře Josefa Maršálka. Základem je podle něj kvalitní, ověřený recept, perfektně navážené ingredience a dodržování postupu. Ovšem ani to nemusí stačit.
Dokonalý výsledek zajistí i dobře propracované a nakynuté těsto. „To je nutné nechat dostatečně uzrát během kynutí. První kynutí v míse by mělo trvat aspoň 30-40 minut,“ radí pro Toprecepty Josef Maršálek.
Pokud se bojíte, že vám vánočka popraská, musíte ji dobře zaplést. „Jednotlivé prameny je třeba pořádně utáhnout a teprve poté plést,“ upozorňuje cukrář a dodává, že mnohé se dá pokazit i během procesu kynutí.
„Těsto nikdy nesmí oschnout, upletenou vánočku proto dejte pod fólii, vlhkou utěrku a nebo ji alespoň potřete vodou,“ vysvětluje porotce pořadu Peče celá země.
Po nakynutí by podle známého cukráře měla mát vánočka před pečením 2-2,5násobný objem. A jak vánočku péct? Josef Maršálek radí následující: „Kilová vánočka chce 30 minut na 160 °C horkovzduch a hlavně troubu neotevírat!“
Vánočka s křupavou drobenkou podle Josefa Maršála
A když už víte, jak na to, můžete se rovnou pustit do pečení. Vánočku podle receptu cukráře Josefa Maršálka snadno zvládnete:
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu, kůru z jednoho citronu. Na ořechovou polevu si připravte: 60 g mletých ořechů, 60 g cukru moučky, 100 g bílků, 1 g mleté skořice. Na dohotovení: 1 vejce, 40 g celých blanšírovaných mandlí.
- V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přidejte máslo a pokračujeme v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. K zjištění, zda máte těsto správně vypracované poslouží velmi dobře tzv. test okenní tabule.
- Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat. Hotové těsto nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Klasika je vánočka z devíti pramenů, kterou snadno upletete podle videa v tomto odkazu.
- Upletené vánočky nechte nakynout, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pastou, kterou jste připravili smícháním bílků, skořice, moučkového cukru a najemno mletých ořechů. K tomu výborně poslouží silikonová mašlovačka. Ještě před pečením celou vánočku posypejte nahrubo nasekanými mandlemi.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut, před vytažením ověřte pomocí špejle, zda je vánočka propečená. Nechte ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujte.
Náš tip: Jednodušší vánočku z pěti pramenů si pak můžete udělat podle tohoto video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kolik droždí potřebujeme do vánočky: Poradíme vám, jak na poměr surovin
Co dělat, aby se vánočka nerozjela? Záleží na surovinách a správném vykynutí, ale také na několika osvědčených vychytávkách
Pečeme s Ivou: Netrápit se zaplétáním pramenů? Nádherná vánočka je pečená ve staré kameninové formě po mamince