Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
12. 12. 2023 Vaření
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé jedním ze sladkých symbolů dětství? Všimli jste si ale, že tak nějak nenápadně zmizely z obchodů stejně jako třeba „vlnky“? Pokud se vám po nich stýská, udělejte si rovnou domácí podle našeho receptu. Na Vánoce se navíc báječně hodí.
Ruměnky se prodávaly celý rok
Rumové perníčky neboli ruměnky byly dřív běžnou sladkostí, která se dala sehnat snad v každé samoobsluze. Prodávaly se v sáčku a k dostání byly po celý rok. Nosily se jako svačinka na výlety nebo do školy, a pokud se někomu nechtělo péct, stačilo je vysypat na talířek a servírovat vánočním návštěvám místo klasických perníčků.
Mohlo by vás zajímat
Bochánky nebo karetní karty
I když ruměnky voněly perníkovým kořením jako klasické perníčky, víc u nich dominovala chuť rumu. Byly totiž pokryté bílou cukrovou glazurou, která krásně voněla a chutnala rumem, a když jste do ní kousli, křupla mezi zuby. Uvnitř však byly perníčky přímo nádherně měkké a nadýchané.
Klasickým perníčkům se ostatně ani nepodobaly, měly tvar jakýchsi kulatých malých bochánků. Možná si ale vybavujete i verzi, která měl tvar karetních barev – tedy srdce, piky, káry a kříže. Podle pamětníků se prý vyráběly i ve verzi s jemnou kokosovou příchutí.
Ruměnky jako z časů minulých
Rumové perníčky se dřív prodávaly pod názvem Rolo ve čtvrtkilovém balení, daly se sehnat i od Opavie, ta ale již s jejich výrobou přestala. V současnosti na ruměnky narazíte jen zřídka, není ale nic těžkého si je upéct doma. Navíc na ně nepotřebujete žádná vykrajovátka, z těsta jednoduše tvoříte malé kuličky.
Předností těsta také je, že ho nemusíte nechávat dlouho odležet, stačí mu jen hodina v lednici. S naším receptem zvládnete ruměnky jako nic, a chutnat budou jako ty z časů dětství. Jak na ně?
Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 60 g másla, 1 vejce, 90 g cukru moučky, 1 lžíci medu, 40 g mletých mandlí, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky skořice, 1-2 lžičky perníkového koření, 1 lžíci rumu. Na polevu si připravte: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 3-4 lžíce horké vody.
- Na vále smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte vejce, změklé máslo a rum a vypracujte nelepivé, kompaktní těsto. Zabalte je do folie a nechte při pokojové teplotě asi hodinu odležet.
- Poté rozdělte těsto na dva díly a z každého vytvarujte hada. Nakrájejte ho na stejně velké cca 2 cm dlouhé kousky. Z každého uválejte kuličku a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech s perníčky vložte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C cca 8-10 minut.
- Z cukru, vody a rumu umíchejte řidší polevu. Vychladlé perníčky namočte do polevy a nechte zaschnout.
Náš tip: Klasické perníčky, které jsou také hned měkké, si můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné perníčky z Podkrkonoší. Co spojuje miletínské modlitbičky a Karla Jaromíra Erbena?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalé perníčky krok za krokem: Důležité je odležení těsta, správná tloušťka vyválení i délka pečení
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu