Bruselské řezy: Slané krémové jednohubky překvapí lehce pikantní chutí, jsou ozdobou svátečního stolu a snadné na přípravu
14. 12. 2023 Vaření
Když se řekne bruselské řezy, možná se vám vybaví dezert. Ale v tomto případě jde o slané pohoštění. Řezy jsou totiž plné šunky a sýru. Jsou snadné na přípravu a překvapíte trochu něčím jiným. Vynikající jsou s křupavým pečivem.
Slané pohoštění
Advent a vánoční svátky, to není jen o sladkostech. Při těchto příležitostech chystáme také řadu slaných pokrmů. Když připravujeme pohoštění, potřebujeme také zpestřit slavnostní stůl o slané chody. Ideální jídlo je takové, které se dá uzobávat, zatímco si povídáme s ostatními. Výborné jsou nejen jednohubky, chlebíčky, ale také bruselské řezy. Nepečou se, jen je třeba nechat řezy několik hodin ztuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na bruselské řezy
Co jsou to bruselské řezy? Především velké množství hermelínu, plátkový sýr, máslo, šunka, pepř a sůl. Tuto směs poskládáme do plátů a necháme ztuhnout. Je třeba počítat se ztuhnutím zhruba čtyři hodiny. Pláty pak nakrájíme na kousky a ozdobíme zeleninou a pomazánkovým máslem. Výsledek je velmi ozdobný a vynikající. K této dobrotě se hodí přikusovat křupavé pečivo, ale také třeba kousky zeleniny.
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…
Příprava bruselských řezů
Na přípravu bruselských řezů budete potřebovat: 300 g hranaté plátkové šunky, 250 g plátkového sýru, 250 g másla, 2 hermelíny, 1 lžíci majonézy, 1-2 špetky mletého pepře (podle chuti) a sůl. Na ozdobu: 150 g pomazánkového másla (podle potřeby), petrželka a ředkvičky.
Jak na to? Nechte změknout máslo. Do mísy jemně nastrouhejte hermelíny, přidejte máslo, majonézu a vše rozšlehejte. Dochuťte pepřem a solí. Připravte si pláty alobalu a dávejte na ně vždy plátek šunky, který potřete pomazánkou, na to plátek sýra a zase pomazánku, šunku a pomazánku. Opakujte, dokud nevznikne kostka vysoká asi 2,5 cm. Posledním plátkem je šunka.
Vše zabalte do alobalu a dejte na čtyři hodiny do lednice ztuhnout. Pak okrájejte strany a vše pokrájejte na stejné kostičky. Ozdobte je pusinkou z pomazánkového másla, petrželkou a malým plátkem ředkvičky. Do kostiček zapíchněte ozdobná párátka a postavte na talíř.
Náš tip: Připravte si bruselské řezy podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brutnák lékařský používáme v kuchyni. Jedlé květy i listy přidáváme do salátů a zdobíme jimi pokrmy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Fantasticky chutnající louhované pečivo s dokonalou kůrkou si dnes doma může snadno upéct každý z nás
Jednohubky jinak a nejen na Silvestra: Zkuste je s okurkou, celozrnným chlebem nebo jako mini caprese
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu