Tři druhy cukroví v cukuletu: Tatrankové pracny, hrnečkové kokosky nebo ořechové pusinky zvládne každý
16. 12. 2023 Vaření
Takzvaně suché cukroví je oblíbenou součástí vánočního pečení. Nejde však pouze o populární vanilkové rohlíčky nebo linecké, ale také o další druhy, které chutnají skvěle. Nabízíme vám několik tipů, jakými sladkostmi ozvláštnit sváteční stůl.
Snadno a rychle
Přípravy suchého cukroví obvykle začínají již několik týdnů před Vánoci, aby byl dostatek času na jeho křehnutí a zintenzivnění chutí. I když ovšem začnete až nyní, všechno stihnete, navíc, když použijete snadné a rychlé recepty, můžete mít během jednoho dne upečeno hned několik druhů. Nabízíme čtyři inspirace, jak ozvláštnit svoji klasickou nabídku cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Tatrankové pracny
Výtečné cukroví z oblíbených sušenek si zamilujete. Připravte si: 4 tatranky, 120 g prosáté hladké mouky, 1 vejce, 250 g másla a cukr podle chuti.
Příprava zabere jen pár minut: Jako první krok nastrouhejte tatranky, přidejte mouku a dále cukr podle chuti. Do směsi rozklepněte jedno vejce. Postupně přimíchejte povolené máslo a míchejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
Nechte ho odpočinout v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté trhejte kousky těsta a vykládejte jimi formičky, plňte asi do 2/3. Pracny pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 8 minut. Po upečení pracny ihned vyklopte z formiček a ještě vlahé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, přesně tak, jak jste zvyklí u rohlíčků.
Hrnečkové kokosky
Obliba hrnečkových receptů neustále stoupá. Pokud si k tomu přidáte fakt, že na výrobu těchto kokosek použijete pouze tři ingredience, je zřejmé, že není čas váhat a recept vyzkoušet. Budete potřebovat: 2 bílky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 1 hrnek strouhaného kokosu.
Přípravu zvládne i nezkušený kuchař: V čisté a suché míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Postupně přidávejte polovinu hrnku moučkového cukru, neustále šlehejte, dokud není sníh opět pevný. Poté přidejte zbytek cukru a postupně vmíchejte kokos, dokud nevznikne pevná hmota. Pokud je hmota řídká, nezbývá nic jiného, než si všechno zopakovat od začátku. Pomocí dvou lžic tvarujte z kokosové hmoty malé noky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů, dokud kokosky nezískají lehce zlatavou barvu. Často je kontrolujte, aby nedošlo k jejich přepečení. Hotové cukroví nechte vychladnout.
Vlašské pusinky
Pokud preferujete cukroví s vlašskými ořechy, jsou ideální volbou vlašské pusinky. Lákavý název přesně „sedí“ na skvělou chuť, kterou cukroví nabízí. Na jeho přípravu budete potřebovat: 200 g namletých ořechů (ideálně vlašských), 3 bílky, 200 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 100 g bílé čokolády a trochu soli.
Postup zvládne každý: Z bílků a trochy soli ušlehejte pevný sníh. Postupně do něj přidejte moučkový i vanilkový cukr. Najemno nastrouhejte bílou čokoládu a smíchejte ji s ořechy. Vzniklou směs opatrně vmíchejte do sněhu.
Na plech vyložený pečicím papírem pomocí větší lžíce tvořte kopečky, které lehce přimáčkněte polovičkami jader vlašských ořechů. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů dozlatova, zhruba 20 minut. Po upečení nechte cukroví důkladně vychladnout.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat ořechová jádra? Naučte se 3 jednoduché postupy skladování ořechů
V akci: Máslo ve slevě se vyplatí koupit ve „velkém“. Bude se hodit do cukroví, ale i zmrazené vydrží díky triku 3 v 1 až rok
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví pro lenochy? Základ ze dvou surovin připravíte do 5 minut, dochucení je na vás
Markéta Tomášková z Peče celá země nám prozradila recept na plněné ořechy. Kakaové cukroví plní sladkým karamelovým krémem
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají