Vykrajované ořechové měsíčky: Mleté ořechy a rumová poleva jim dají chuť i vůni, a připravují se úplně jinak, než jste zvyklí
20. 12. 2023 Vaření
Pamatujete na vykrajované ořechové měsíčky, které jste možná jedli v dětství? Nic nám přece nebrání si toto neodolatelné cukroví s rumovou nebo citronovou polevou letos připravit.
Vykrajované měsíčky
Měsíčky jsou jedním z oblíbených druhů vánočního cukroví, které připravovaly naše babičky. Jde se o těsto, které může být s ořechy, ale také s příměsí kakaa. Většinou na nich bývá citronová nebo rumová poleva. Proto se můžeme setkat s názvy citronové měsíčky, ořechové, ale i rumové měsíčky. Těsto se peče podobně jako buchta ve vymazaném hlubokém plechu a navrch se zdobí již zmíněnou polevou.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na ořechové měsíčky
Těsto na ořechové měsíčky připravíme z mouky (většinou polohrubé, v některých receptech najdete hladkou), dále tuk (máslo, Hera), cukr moučka a několik vajec. Výsledkem je poměrně husté těsto. V ořechovém těstu také nechybí mleté vlašské ořechy, někdy se přidává kakao, případně nastrouhaná čokoláda. Když využijeme prášek do pečiva, budou měsíčky nadlehčenější a připomínat buchtu. Povrch těsta co nejvíce vyrovnáme, pak bude lépe držet poleva, kterou přidáme hned po upečení. Bude také rovnoměrnější.
Mohlo by vás zajímat
Poleva na měsíčky
Na ořechové měsíčky dáváme rumovou polevu, ale může být i citronová. Pokud se rozhodneme pro ni, potřebujeme: 200 g cukru moučka, dále šťávu z půlky citronu a 2 lžíce horké vody. Vše smícháme a třeme ručně tak dlouho, až se vše spojí.
Vykrajování měsíčků
A jak vytvořit měsíčky? Upečené těsto potřeme polevou a pak vykrajujeme těsto pomocí kulaté formičky, ale můžeme si vzít na pomoc i skleničku. Pracujeme opatrně, abychom polevu nepoškodili.
Otázkou je, kdy měsíčky vykrojit. Když je vykrojíme ihned, dříve než poleva zatuhne, poleva nepopraská a povrch je hladký. Pokud počkáme na zatuhnutí polevy, sice bude trochu popraskaná, ale nebude stékat po okrajích měsíčků.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Vykrajované ořechové měsíčky
Na přípravu budete potřebovat: 4 vejce, 140 g másla, 140 g cukru moučka, 130 g polohrubé mouky, 120 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, tuk na vymazání plechu a mouku na vysypání plechu. Na polevu: 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Do mísy dejte tuk, cukr a kakao. Rozklepněte bílky do jedné mísy a k tuku přidejte žloutky. Žloutkovou směs šlehejte asi 10 minut. Pak přidejte mouku a ořechy. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ruční metlou přimíchejte ke směsi do druhé mísy. Ušlehanou hmotu naneste rovnoměrně na plech a dejte ho do vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut.
Zatím si připravte rumovou polevu z cukru, vody, rumu a oleje. Upečený plech vyndejte z trouby a teplé těsto polijte polevou. Nechte asi čtvrt hodiny ztuhnout a vykrajujte kovovým kolečkem měsíčky.
Náš tip: Podle tohoto videoreceptu si můžete přichystat rumové měsíčky naší babičky:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční pečení: Pět milovaných klasických druhů cukroví dotažených k dokonalosti
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit
Ořechové trubičky: Lahodné cukroví plněné máslovým krémem s kapkou rumu je úžasně vláčné a bude ozdobou vánočního stolu