Jak připravit šťavnaté uzené k novoroční čočce: Skvělou chuť zajistí jednoduchý fígl s vodou
30. 12. 2023 Vaření
Na Nový rok se nemá jíst drůbež, aby neuletělo štěstí, ani ryby, protože by nám štěstí mohlo uplavat, a na talíři by neměl být zajíc. To by štěstí uteklo. A jaké maso tedy volit? Určitě vepřové – a nejlépe uzené.
Čočka a vejce s uzeným
První den v roce má nezastupitelné místo našem jídelníčku čočka, protože prý zajistí, že se nás budou po celý rok držet peníze. V některých rodinách se vaří čočková polévka, jinde se čočka připravuje klasicky nakyselo s volským okem, protože vejce je symbolem nového života, okurkou a/nebo s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Aby uzené zůstalo šťavnaté
Je pravda, že s kouskem dobrého a šťavnatého uzeného masa je novoroční oběd hned slavnostnější. Jak ale uzené co nejlépe připravit, aby nebylo vysušené a zůstalo šťavnaté a voňavé? Ačkoli se to na první pohled zdá jednoduché, je třeba dodržet pár zásad. Záleží také na tom, jestli budeme maso vařit v papiňáku nebo v normálním hrnci na sporáku, tlakový hrnec přípravu výrazně urychlí.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe uvařit uzené maso?
Pokud máme libové uzené, vkládáme je do vroucí vody. Ihned se zatáhne a při vaření nevysuší. Máme-li tučnější uzené, vkládáme je do studené vody a bude pak jak šťavnaté maso, tak chuťově silný vývar.
Při vaření vždy přidáme 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a pepře, stroužek česneku, menší cibuli a trochu kmínu, se solí šetříme nebo ji vůbec nepoužijeme, protože uzené maso už je slané dost.
Vaříme zhruba 90 minut, v papiňáku stačí 45–60 minut. Vývar z masa pak slijeme, protože se může hodit například na polévku.
Na závěr lze využít jeden profesionální kuchařský trik. Uvařené uzené maso pak zalijeme studenou vodou a necháme je krátce, maximálně 5 minut, odpočívat, aby se „zatáhlo“. Teprve pak ho vyndáme a upravíme dle potřeby.
Uzené se výborně hodí nejen k novoroční čočce, skvěle chutná s bramborovou kaší nebo jen s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Vaření v páře nebo v pomalém hrnci
Uzené maso není potřeba vařit ve vodě, pokud nepotřebujeme vývar na polévku. Přirozenou chuť si zachová při vaření v páře. Maso opláchneme, položíme na pařák v hrnci s menším množstvím vody a vaříme mírným varem, dokud maso nezměkne. Na dně hrnce pak zůstane menší množství silného a chuťově výrazného vývaru, který pak můžeme použít k ochucení nebo i k omaštění čočky.
Skvělé je i vaření v pomalém hrnci, maso se nikdy nevysuší a vznikne jak silný vývar, tak skvělý šťavnatý hlavní chod.
Mohlo by vás zajímat
Uzené pečené v troubě
Uzené maso můžeme péct v pekáčku nebo i v remosce. Jeho chuť se tak zvýrazní. Stačí maso omýt a vložit do pekáčku či do remosky. Přidáme k němu půl cibule (ale neoloupané), několik kuliček nového koření a pepře, podlijeme troškou vody a pečeme za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou doměkka.
Náš tip: Z uzeného masa můžete připravit vynikající polévku podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cmunda po Kaplicku: Jihočeský bramborák s uzeným je voňavá, křupavá a šťavnatá dobrota, kterou připravíte za chvilku
Novoroční jídelní zvyky a pověry: Čočka přináší blahobyt, s kuřecími pokrmy odletí štěstí, humr vás zavede do minulosti
Remoska: Nezničitelná přenosná trouba stávala kdysi 180 Kčs a funguje dodnes. Špekáčky z ní jsou nepřekonatelné, říká chalupář z Rychleb
Přečtěte si Zobrazit více
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje
7 receptů na čočkovou polévku: Výtečné luštěninové polévky zvládnete snadno, rychle a levně