Kuřecí nudličky na způsob kaťáku: Variantě známého retro pokrmu dodá typicky ostrou chuť nejen feferonka
8. 1. 2024 Vaření
Také milujete katův šleh zvaný "kaťák"? Do oblíbeného pokrmu 80. let se v restauracích občas "schovaly" zbytky z předešlého dne, domácí varianta ale patřila k pikantním delikatesám. Každá kuchařka měla svůj osvědčený recept.
Co je katův šleh
Na katův šleh, neboli kaťák si můžeme zajít do restaurace (dnes se s ním ale setkáme jen výjimečně), ale také si ho relativně levně a snadno připravit sami doma. Jde o vepřové nebo kuřecí (někdy i obojí maso) nudličky v pikantní podobě. V pokrmu většinou nechybí cibule, pórek, sladká a pálivá paprika, chilli papričky, rajčatová omáčka a nakládané okurky. Směs je dochucena pepřem. Variant kaťáku je ale velmi mnoho.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při vaření kaťáku
Do kaťáku se mohou dávat i rajčata a paprika, ideálně v syrové podobě. V katově šlehu je důležitá právě pálivost, kterou dodá pálivá paprika, případně chilli papričky podle toho, kolik strávníci snesou, aby si pochutnali. Chuť můžeme doplnit i o sladce kyselou a přitom pikantní v podobě worchestrové omáčky.
Když nám bude připrat omáčka řídká, zahustíme ji lžičkou bramborového škrobu, který předem rozmícháme v trošce vody nebo vývaru.
Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…
Jak připravit kuřecí nudličky na způsob kaťáku
Na 4 porce budete potřebovat: 4 kuřecí prsa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 4 barevné papriky, 4 rajčata, asi 20 cm pórku, 2 plechovky drcených rajčat, 2 feferonky (dle chuti), 4 lžičky pikantní hořčice, vývar dle potřeby, olej, mletý pepř a sůl
Jak na to? Maso nakrájejte na nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, pórek na tenká kolečka, papriku na proužky a rajčata na kousky. Maso osolte a opepřete. Na pánev kápněte trochu oleje, přidejte maso a nechte ho hodně zprudka zatáhnout. Mělo by zbělat. Pak maso z pánve vyndejte a podle potřeby přidejte olej. Na pánev přesuňte cibuli a česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte hořčici a zbytek zeleniny. Restujte do poloměkka. Zalijte směsí drcených rajčat a směs přiveďte k varu. Maso vraťte zpět a provařte ho asi pět minut. Přidejte vývar podle toho, kolik chcete omáčky. Směs dochuťte tak, aby byla lehce pikantní. K této verzi kaťáku se skvěle hodí dušená rýže nebo hranolky.
Náš tip: Připravte si katův šleh s bramboráčky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži