Na návštěvě v maličké české firmě na úpatí Brdských lesů
20. 2. 2016 Historie a zajímavosti
Posmaltovaní litinoví beránci, zajíčci, lívanečníky, hrnce, bábovky, pekáčky - byly v minulém století naprosto nepostradatelné snad v každé domácnosti…A není divu, srdce se nad nimi směje dodnes.
Se starodávným nádobím a formami kupujete i jejich neuvěřitelný příběh
Posmaltovaní litinoví beránci, zajíčci, lívanečníky, hrnce, bábovky, pekáčky - byly v minulém století naprosto nepostradatelné snad v každé domácnosti…A není divu, srdce se nad nimi směje dodnes. Litina krásně vede teplo, díky kvalitnímu dvouvrstvému potravinářskému smaltu jsou uvnitř běloučké, zvenku kobaltově modré, či karmínově červené i jiné. Jejich jediného výrobce v České republice -maličkou českou firmu Smalt - najdete v Oseku na Komárovsku. A to v sousedství kdysi tak slavných Komárovských železáren překřtěných později na Buzuluk. Každý, kdo si pořídí nějaký ten jejich výrobek, který tu mimochodem nevyrábí žádné strojové automaty, ale docela obyčejné lidské ruce, si s ním kupuje i kousek tohoto příběhu:
Exkurze do minulosti…
„Já jsem sice zavádění výroby u nás před mnoha lety po revoluci osobně nezažila, ale znám je dobře z vyprávění a vím, jak nesmírně těžké a obdivuhodné byly,“ vzpomíná Eva Dosedělová ze Smaltu. “U nás v Komárově je nádherné muzeum litiny, kde jsou k vidění nádherné dobové vzory. Z nich se vybraly první kousky. Musely se podle nich ručně vyrobit dřevěné modely, následně formy a z nich pak ve slévárně první litinové odlitky. Největším oříškem se pak ale stalo samotné smaltování, protože šlo o zapomenutou technologii, a nebylo naprosto na co navázat. Šlo se cestou pokusu a omylu, a tak z pece dlouho vyjížděly zmetky. Hledaly se optimální materiály, některé i v zahraničí. Víte ona totiž litina a smalt, to je hotová alchymie. Záleží na složení litinové směsi, na kvalitě smaltu a jeho přísad a v neposlední řadě také na teplotách při vypálení. Stačí jediná chyba a veškerá snaha vyjde vniveč. A tak by téměř dvouletý vývoj možná nakonec docela uvízl ve slepých uličkách, nebýt desítek úžasných místních lidí z okolí. Radili pamětníci, staří zkušení slévači i lidé z bývalého výzkumného ústavu litiny, až se to konečně podařilo!“
…objasňuje současnost
Nyní již z vypalovacích pecí ve Smaltu standardně dlouhé roky vyjíždějí jen samé prvotřídní výrobky. A naštěstí o ně je stále zájem. Snoubí se v nich tradice, vysoká kvalita, funkčnost a především nádherný dobový design. „Hodně se prodávají bábovky, veliká poptávka je i po starodávných pekáčích vytvarovaných do špičky, aby z nich šla pěkně slít šťávička,“ pokračuje s úsměvem Eva Dosedělová. „Z barev zatím stále vede tradiční modro a červenobílá kombinace. Kromě nových pestrých odstínů se snažíme se přinášet i další novinky. Letos na jaře třeba obohatíme trh zbrusu novou pečicí formou, kterou našla jedna naše kolegyně na půdě, říkáme jí jablíčka. Připravujeme litinové podložky pod hrnce s krásnými ornamenty ve všech našich deseti odstínech, koketujeme se smaltovanými naběračkami. Chceme také ještě víc experimentovat s barvami, zkoušíme vícebarevné smalty, hledáme i další nové atraktivní odstíny. Ráda bych také upozornila na renovace starých litinových věcí, které umíme, opět jako jediní v republice, a je o ně stále větší zájem. Lidé k nám vozí často i z velké dálky neuvěřitelně nádherné kousky. Starodávné vícečetné lívanečníky, které už nejsou běžně k vidění, předchůdce dnešních pánviček - pečící tály - v poslední době mě nadchla třeba pečicí forma s plastickým dekorem jelena, nebo dvou holubic. Je to moc hezký pocit, že je opravíme a jejich litinové srdíčko bude moct začít být jako za mlada, třeba v dobách naší nejslavnější kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.“
Více na: www.smalt.eu
Kontakty:
SMALT, spol. s r.o.
Osek 108
267 62 Komárov u Hořovic
Česká republika
E-mail: smalt@smalt.eu
Tel.: +420 311 572 356
Mobil : 602 128 736
Najdete nás na www.facebook.com/ceskysmalt/
Pokud při nákupu na www.smalt.eu do 31. 3. 2016 zadáte do poznámky heslo Toprecepty, získáte velikonoční dopravu zdarma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy chutnají perfektně: Křupavost zaručí vylepšený trojobal, křehkost jogurt
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
4 tipy, jak upéct vynikající kuře: Jak ho naplnit nádivkou a jakou nádivku zvolit
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Komentáře (5)