Jak využít citrusy v kuchyni? Svíčkové nebo koprovce dodají šmrnc, ryby jsou díky nim stravitelnější a pár kapek snese i vývar
9. 1. 2024 Vaření
Citrusy mají bohaté využití v domácnosti, ale i v kuchyni samotné. Jak využít citrusy v kuchyni? Není to jen vymačkaná šťáva z plodů, mohou i doplnit chuť různých jídel, a to nejen sladkých.
Citrusy v kuchyni
Mezi citrusy patří nejen citron, ale i pomeranče, mandarinky a grepy. Je známé, že jejich aroma má velmi příznivý vliv na povzbuzení psychiky. Tato ovoce jsou ale také zásobárnami důležitých látek. Citrusy jsou ideální v čerstvé podobě, především s ohledem na obsažený vitamin C, který se tepelnou úpravou ztrácí.
Citrusy v kuchyni mohou posloužit ale nejen ve studené, ale i teplé kuchyni. Jídlům dodají podle potřeby kyselost, někdy zase i mírnou sladkost, případně nahořklost. Jak využít citrusy v kuchyni? Můžeme přidávat kousky ovoce, ale i samotnou šťávu.
Mohlo by vás zajímat
Citrusová šťáva jako dochucovadlo
Citrusové šťávy díky svému rozmanitému charakteru dodají ale hlavně kyselost v různých stupních. Jídlo dokáží krásně pozvednout. Víte, kdy citrusovou šťávu použít? Šťávu naléváme do jídla až nakonec po tepelné úpravě, aby svůj charakter neztratila.
A do čeho ji využít? Hodí se nejen na zeleninu, ale také na smažená jídla. Typickým případem je obalovaný řízek. Skvěle se snoubí s rybami. Ať už je to kapr, losos, ale i další druhy rybího masa. Jídlo bude s citrusy lépe chutnat, ale také bude stravitelnější.
- Dochucení omáček pomocí citrusů není žádná novinka. Pár kapek je vhodných do svíčkové, ale i do koprové omáčky.
- Dochucení polévek. Tady je klasikou polévka kulajda. Citronovou šťávu můžeme využít i ve vývaru. Stačí pár kapek obzvláště, pokud chystáte drůbeží polévku. Pokud se podíváme na zahraniční kuchyni, citron patří i do oblíbené vietnamské polévky pho. Lepší je ale nechat na každém, aby si na talíři polévku dochutil sám.
- Citrusovou šťávou můžeme ale dochutit další jídla, zajímavou variantou je v rizotu a na těstovinách. Když dodáte pár kapek citronové šťávy těsně před podáváním, budou těstoviny i rýže působit velmi svěže a překyselení se bát nemusíte.
- Citronem, případně pomerančem můžete dodat lepší chuť ovocným i zeleninovým jídlům. Pokud vás zaujala slaná varianta, vyzkoušejte třeba pečenou červenou řepu s brambory a cibulí. Citron i pomeranč využijete také třeba v zelných salátech. Příkladem je třeba snadný a rychlý barevný zelný salát na pomeranči.
Omáčka z citrusů
Citrusy nemusíme používat jen na dochucení, mohou být i základem omáčky. Takovým příkladem je citronová omáčka na tuňáka. Nemusíme se ale omezovat jen na tuto rybu. Výborná bude i k dalším druhům ryb, jako jsou losos, pstruh, nebo třeba pangasius.
Mohlo by vás zajímat
Využití kousků ovoce do jídla
Některé pokrmy obsahují plátky ovoce, s kterými se pečou. Velmi oblíbenou kombinací je kuře a citrony. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuře na citronech, hodí se využít této příležitosti na chutné jídlo.
Máte rádi pečené čaje? Zkuste si takový přichystat i doma, jednou z variant je pečený zázvorový čaj s citrusy.
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…
Takhle získat nejvíce citrusové šťávy
Co si budeme říkat, citrusy nejsou úplně zadarmo. Dobrou zprávou je to, že se z nich dá využít vše. Slupka třeba na dekoraci, na úklid, a pokud nebyla chemicky ošetřena, má i další využití. Ze samotného plodu potřebujeme často samotnou šťávu, je třeba proto provést následující kroky. Citrusový plod vyválejte dlaní po stole. Pak ovoce rozřízněte. Je možné vzít si na pomoc lis na citrusy, jde to ale i bez něj. Při této variantě jednou rukou vymačkávejte šťávu a nechte ji kapat přes prsty druhé ruky. Ruka případně zachytí jadérka.
Náš tip: Připravte si třeba hřejivou batátovou polévku se zázvorem a pomerančem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citronový krém, který miluje britský král Karel III., vznikl původně ze zbytků. Jeho lahodná chuť vás ovšem očaruje
To nejlepší z indické kuchyně? Zkuste jemně kořeněné birjání jako z Prostřena
Slupky z pomerančů do koše nepatří. Vyleštíte jimi zašlé sklo, vyčistíte mikrovlnku a provoníte lednici. Na co ještě se hodí?