Prezidentův kuchař prozrazuje: Petr Pavel miluje zelňačku, ale ocení i středomořskou kuchyni
9. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Osazenstvo na hradě se vyměnilo a tím se změnily i chutě, do kterých se musí hradní kuchaři trefit. Co chutná prezidentovi Petru Pavlovi a jak se to odráží na hradních recepcích?
Nejmilejší zelňačka
Prezident Petr Pavel ochutnal za svůj život různé druhy stravy. Když sloužil v armádě, musel se často spokojit s nenáročným jídlem, ale když působil v NATO, měl možnost ochutnat vybranější pokrmy. To ovlivnilo i jeho současné stravovací zvyklosti.
„Prezidentský pár má rád českou kuchyni, ale rádi ochutnají i mezinárodní speciality,“ prozradil webu Toprecepty.cz ředitel odboru gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky Michal Vevera.
„Nejoblíbenějším jídlem pana prezidenta jsou špagety a občas si dá i pikantnější jídlo,“ dodal Vevera. „Je to nenáročný strávník, není vybíravý a sní všechno, co mu předložím,“ pochválila ho v rozhovoru Eva Pavlová.
Z dezertů preferuje ty tvarohové. Ředitel Vevera také uvedl, že prezidentský pár není vybíravý.
Mohlo by vás zajímat
Menu připravují jen dva kuchaři
Ten také popsal, jak probíhá příprava menu pro novoroční oběd prezidentského páru s premiérským. Vychází se z tradiční české kuchyně, ale přizpůsobuje se i dietním omezením a preferencím hostů.
„Letošní menu jsme začali připravovat už začátkem prosince 2023,“ doplnil pro Toprecepty.cz Vevera. Menu vaří dva kuchaři a hosty obsluhují dva číšníci.
V letošním menu nesměla chybět tradiční čočka. Jako předkrm připravili kuchaři sálátek z čočky Beluga s křepelčím vejcem. Dále podávali silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou brunoise (pozn. red.: je to způsob krájení zeleniny na malé kostičky, které vzniknou překrájením nudliček julienne).
Hlavní chod tvořila kančí kýta na smetaně s brusinkami a variacemi knedlíků. Pokrmy byly spárované s vínem Gryllus Cuvéé 2017 z Nového Šaldorfu, vinařské oblasti Morava, viniční trať Kraví hora. Menu jako dezert korunoval čokoládový řez s malinovým sorbetem.
Z historie novoročních obědů
Tradice novoročních obědů politiků pochází už z období první republiky. V nové historii České republiky obnovil tradici novoročních obědů až prezident Václav Klaus v roce 2004, kdy se sešel s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou. Za dob Václava Klause se k těmto slavnostním příležitostem nejčastěji podávala zvěřina z Lánské obory.
Prezident Václav Havel tato novoroční setkání s premiéry nepořádal, protože tou dobou býval na dovolené u moře.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prezident Edvard Beneš se stravoval skromně. Stačily mu brambory s máslem a miloval bramboračku s houbami
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a jemnými nočky zahřeje i zasytí
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem