Uzená krkovice pečená s bramborami v papilotě voní kořením, je úžasně šťavnatá a měkoučká, na jazyku se jen rozplývá
10. 1. 2024 Vaření
Uzená krkovice je skvělým řešením pro jídlo nenáročné na přípravu. A co takhle využít náš tip: uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě? Papilota není žádný zázračný doplněk v kuchyni, ale jinak využitý obyčejný pečicí papír.
Co je papilota
Co je to vlastně ta papilota? Není to žádný přístroj ani nástroj, ale obyčejný pečicí papír nebo případně alobal, z kterého se vytvoří kapsa. Tento způsob je velmi starý. Pokud bychom chtěli vytvořit originální papilotu, tak ta má tvar srdce přehnutého uprostřed. Může ale mít i podobu měšce, půlkruhu, případně obálky nebo balíčku. Uvnitř se pak tvoří pára a papilota se trochu nafoukne. Proto je třeba velký pozor při rozbalování, protože se nejprve vyvalí žhavá, i když krásně vonící pára. Pokud při přípravě obědu spěcháme, měli bychom být velmi opatrní, abychom se neopařili.
Mohlo by vás zajímat
Proč připravit jídlo v papilotě
Jídlo připravené v papilotě je velmi šťavnaté a voňavé, rozhodně není vysušené. Má to ale drobný háček, protože do balíčku během tepelné úpravy nevidíme. Pak je třeba se pouze dohadovat, jestli je pokrm hotový. Pro přesnou kontrolu je třeba balíček rozbalit.
Co je možné připravovat v papilotě
Do kapsy se vkládají syrové nebo mírně tepelně upravené pokrmy. V papilotě je možné chystat zeleninu i maso, ale vždy pouze potraviny malých velikostí, aby se zvládly dobře tepelně připravit. Třeba brambory krájíme na silnější plátky.
Jak správně zabalit potraviny do papiloty
Na přípravu papiloty potřebujeme dostatečně velký kus pečicího papíru. Můžeme ho potřít třeba máslem nebo jiným tukem. Potraviny naskládáme na střed, ze všech stran přehneme a utěsníme, aby nic nevypadávalo. Ještě je možné zabalit balíček do dalšího papíru. Takto připravený balíček se pak dává na plech a s ním do trouby.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě
Na jednu porci potřebujete: 1 plátek uzené krkovice (cca 150 g), 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, máslo nebo sádlo, mletý kmín, sůl, oblíbené koření a pečicí papír.
Jak na to? Brambory oloupejte, cibuli také a nakrájejte je na kolečka, papriku rozpulte a vyndejte semínka. Pak ji nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky. Připravte pečicí papír a potřete ho tukem. Rozložte na něj brambory, okořeňte je a přidejte cibuli a česnek. Na to položte maso a papriku. Nahoru dejte tenký plátek másla nebo sádla. Balíček pořádně zabalte tak, že kraje ohněte nahoru a zabalte ještě do jednoho papíru. Položte vše na plech a pečte 40-45 minut na 180 °C. Při otevírání papíru - papiloty - dávejte pozor na horkou páru.
Náš tip: S uzeným můžete připravit i gnocchi a zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy